.

Proiectul de buget pentru anul 2007 aprobat de Guvern pe 13 octombrie 2006 alocă cel mai mare buget din ultimii ani pentru investiții și în special pentru cele în infrastructură, a transmis ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Zsolt Nagy (foto), într-o notă pentru presă. Proiectul de buget urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

Bugetul alocat în 2007 pentru investițiile în infrastructură reprezintă aproximativ 6,6% din produsul intern brut - mai mult decât dublu față de media anilor 2001-2004, când bugetul pentru infrastructură a reprezentat de 3% din PIB. MCTI are alocată pentru anul viitor suma de 87.830.000 RON, de trei ori mai mult decât în anul curent, când bugetul alocat a fost de 27.498.000 RON.
Programul 'Economia Bazată pe Cunoaștere', cel mai amplu proiect inițiat de MCTI, cu sprijinul Băncii Mondiale și destinat dezvoltării infrastructurii de comunicații din mediul rural și mic urban, are alocat în 2007 un buget de 26 mil. USD, din care 21 mil. sunt contribuția Băncii Mondiale, iar 5 mil. a Guvernului României. Prin instalarea Rețelelor Electronice ale Comunităților Locale în aproximativ 200 de comune și mici orașe dezavantajate din punct de vedere al accesului la informație, se va facilita accesul la cunoaștere în 10% din mediul rural. Adițional instalării echipamentelor IT&C '“ computere, servere, scannere, camere web, imprimante și dispozitive de comunicații - proiectul mai vizează extinderea accesului la tehnologiile IT&C și îmbunătățirea cunoștințelor de utilizare a calculatorului, dezvoltarea resurselor umane ale comunităților locale, dezvoltarea și promovarea serviciilor de e-government, promovarea comerțului electronic și acordarea de asistență financiară și tehnică pentru adoptarea de soluții inovatoare în IMM-uri.
România va investi din fonduri de la bugetul de stat, până în 2008, mai mult de 1 miliard de euro în dezvoltarea infrastructurii IT&C. 'Ministerul Comunicațiilor a întocmit un inventar al sumelor care vor fi cheltuite de către instituțiile statului pentru dotarea cu echipamente IT&C, implementarea de soluții informatice și dezvoltarea infrastructurii în acest sector. Fondurile vor depăși 1 mld. euro în această direcție până în 2008', a declarat Zsolt Nagy la inaugurarea oficială a noului sediu al companiei Romsys, pe 21 septembrie.