.

Anul 2010 este unul crucial pentru economia și dezvoltarea României, după eșecurile majore din 2009. Nu mai trebuie să mai păsuim nici o mișcare a celor care s-au luptat, așa cum au știut ei mai bine, să ajungă sau să rămână la manetele Puterii. De aceea, le promitem de acum zilnic câte o atenție specială, pentru a-i ajuta să nu mai greșească în favoarea lor.

Serviciile secrete (cunoscute) ca SRI, STS, SIE și SPP beneficiază și în 2010 de alocații bugetare tot așa de consistente ca și în 2009, în ciuda recentelor promisiuni electorale de austeritate financiară a instituțiilor statului. Cea mai importantă majorare vizează Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), căruia i s-au alocat cu circa 40% mai multe fonduri ca în 2009.

Serviciului de Informații Externe (SIE) i se rezervă fonduri cu 1,52% peste cele din 2009, iar Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Pază și Protecție (SPP) li se pregătesc aceleași bugete ca în 2009, oricum majorate cu cel puțin 25% față de cele din 2008, după cum informează azi pe prima pagina cotidianul Evenimentul Zilei.

Cu toate acestea, tot SRI rămâne campionul cheltuielilor serviciilor secrete, cu 1,2 miliarde de lei, secondat de către STS, cu 466,5 milioane de lei și cenușăreasa SIE, cu numai 214,3 milioane de lei. Pe ultimul loc la cheltuiala banului public rămâne SPP-ul, cu doar 135,8 milioane de lei, transformată încet dar sigur în ultimii 5 ani dintr-un serviciu de protocol, pază și protecție într-o adevărată gardă pretoriană pentru președintele de la Cotroceni. Cum se vor cheltui banii? Fondurile de salarii cresc la STS în 2010 cu 3,6%, ajungând la 135 de milioane de lei, pe când la SRI, majorarea atinge abia 0,33%. Aleșii neamului vor să asigure agenții serviciilor secrete că salariile lor sunt asigurate, într-un an de criză extremă, în timp ce restul bugetarilor sunt amenințați cu reduceri între 100.000 și 200.000 de persoane. Ținte vii în acest plan agresiv de produs șomeri sunt angajații agențiilor guvernamentale recent comasate, cei din administrația financiară, educație și sănătate. Adică exact direcțiile strategice unde celelalte țări din Uniunea Europeană investesc masiv în 2010. România însă este o democrație originală, dacă nu ați uitat cumva.

Totalul bugetelor alocate SRI, STS, SIE și SPP atinge 2,08 miliarde de lei, cu mult peste suma bugetelor a trei ministere importante (MCSI - 271,4 milioane lei, Afaceri Externe și Cultură), ce adună laolaltă abia 1,82 miliarde de lei. Mai mult decât serviciile secrete au primit numai ministerele patronate de Elena Udrea (Dezvoltarea + Turismul) - cu un buget de 2,6 miliarde de lei și Ministerul de Finanțe - cu 2,2 miliarde de lei. Nici măcar Ministerul Economiei, cu cele 2 miliarde alocate, nu se ridică la valoarea bugetului alocat spionajului dâmbovițean.

Ca să nu existe nici o discrepanță între actanții Puterii în timpuri de criză, Administrația Prezidențială este solidară cu serviciile secrete majorându-și bugetul cu 4,58%, față de 2009, (cu sume consistente alocate deplasărilor externe). De asemenea, Consiliul Concurenței (instituție cvasi-anonimă în 2009, principala răspunzătoare pentru haosul economiei autohtone) - și-a mai adăugat în conturile pe 2010 un plus 4,86%, față de 2009, ca și celebrul organism anti-securistic Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ce are alocate pentru anul în curs cu aproape o treime mai mult fonduri (31,3%).

Proiectul de buget aprobat de guvern la sfârșitul lui 2009, nu a fost făcut public până acum din motive electorale, însă urmează să fie discutat în comisiile parlamentare și adoptat în plenul reunit al celor două Camere, până la jumătatea lunii ianuarie. Aprobarea bugetului României pe 2010 este o condiție obligatorie impusă de FMI pentru alocarea celei de-a treia tranșe din împrumutul extern. Pentru că suntem deja o țară asistată de FMI, Puterea fiind în postura de a nu putea onora salariile și pensiile lunare.

La mulți ani tuturor pentru 2010!