.

Interviu cu Cătălin CUTURELA, Director General Digicom Systems

Reducerea tarifelor de interconectare cu rețeaua RomTelecom

C@M: Vedeți un impact semnificativ sau imediat?
Cătălin Cuturela:
Operatorii alternativi vor avea posibilitatea să-și reducă, la rândul lor, tarifele pentru utilizatorii finali, chiar dacă aceste reduceri nu se vor face imediat, ci probabil în cursul următoarelor luni, trendul general însă va fi de scădere a prețurilor serviciilor de voce. Acest fapt va influența, probabil, și politica de prețuri a operatorilor mobili, cel puțin la terminarea convorbirilor în rețeaua fixă.

C@M: Cum veți folosi disponibilitățile eliberate?
Cătălin Cuturela:
Vom reduce tarifele la apelurile terminate în rețeaua Romtelecom, dar vom lansa și noi servicii cu valoare adăugată. Recuperarea investițiilor este un proces de durată în industria telecomunicațiilor. În acest moment noi lucrăm la dezvoltarea infrastructurii noastre și la lărgirea ariei de acoperire cu servicii de comunicații moderne bazate pe tehnologia ADSL2+, continând să investim în această direcție.

C@M: Vă așteptați la mai mulți abonați de voce sau la clienți din alte rețele pentru serviciile de apeluri Digicom?
Cătălin Cuturela:
Tarifele actuale către rețeaua Romtelecom sunt oricum relativ reduse și semnificativ mai mici decât ale operatorilor mobili către aceeași rețea, deci nu cred că o bătălie pentru coborârea prețului cu 1 eurocent (de la 3 la 2 eurocenți) este un lucru care va atrage masiv abonați către rețeaua noastră. Cred că serviciile suplimentare cu valoare adăugată oferite clientului final vor fi cele care vor determina opțiunea acestuia către un operator sau altul. Un factor important după părerea mea îl va reprezenta posibilitatea de a oferi pachete de servicii integrate de tip Triple Play compuse din Video Voce și Date ca un pachet complet ce va influența alegerea unui operator sau altul.

Strategia de dezvoltare pe piața telefoniei

C@M: Ce procente prevedeți că veți avea la sfârșitul lui 2006 la abonații de telefonie și la utilizatorii de telefonie din alte rețele?
Cătălin Cuturela:
Pre-selectarea transportatorului pentru serviciile de voce nu cred că reprezintă un procent important din cifra de afaceri a unui operator alternativ. Sigur că este o soluție prin care îți poți reduce costurile în calitate de client final, dar este relativ împotriva firii noastre umane să ne complicăm viața formând coduri suplimentare. Sincer nu văd această soluție decât ca una disperată în care un utilizator nu vrea să folosească serviciile Romtelecom pentru a le folosi pe acelea ale unui operator alternativ până când acesta ajunge la client acasă cu rețeaua proprie. Interesul oricărui operator alternativ este să gestioneze complet și direct infrastructura proprie și serviciile oferite abonaților săi deci soluția de pre-selectare nu este decât o soluție tranzitorie, după părerea mea. Ea este folosită în special pentru convorbiri internaționale, dar numai dacă nu ai o soluție de VoIP bună de la un ISP apropiat sau de la o companie specializată în convorbiri internaționale.

C@M: Care este rolul serviciilor de telefonie în strategia Digicom Systems?
Cătălin Cuturela:
Rolul serviciilor de telefonie este important în strategia noastră,  mai ales că vin ca o completare a serviciilor de broadband de acces la Internet pe care le-am lansat în aprilie anul acesta. Potențialul în acest moment este semnificativ și va reprezinta un avantaj al pachetului de servicii oferit utilizatorului final. Completarea însă a ofertei existente în viitorul apropiat cu serviciile de video over ADSL, prin implementarea soluției de IPTV peste ADSL, cred însă că va contribui la relansarea competiției pe piața încă tânără de servicii Triple Play din țara noastră. Estimăm o creștere de cel puțin 200% a numărului de abonați de la an la an, dar s-ar putea ca și acest procent să fie depășit.

C@M: Considerați că rețelele mobile vă concurează direct pe voce? Dar pe servicii de date? Ce direcții de dezvoltare în zona mobilității include strategia companiei dvs?
Cătălin Cuturela:
Rețelele mobile ne concurează în mod cert pe zona de voce, deși mai corect ar fi de spus că noi le concurăm, ele având cele mai importante avantaje ale mobilității și acoperirii. Prețurile lor însă sunt semnificativ mai mari față de prețul operatorilor și după părerea mea nejustificate. Ceea ce cred eu este că în următorii ani vom asista la o ofensivă agresivă a operatorilor alternativi de telefonie fixă prin infrastructurile de CATV, ADSL și fibră optică. Sunt convins că vom vedea o revenire a telefoniei fixe care va duce însă și la o scădere dramatică a prețurilor operatorilor mobili, mai ales după ce vor începe să fie și ei reglementați de ANRC. În acest moment ne confruntăm cu un monopol nou creat al operatorilor mobili care fac eforturi disperate să scape de reglementarea tarifelor de interconectare. Au reușit anul acesta să obțină o amânare a reglementării tarifelor bazate pe costuri din partea ANRC, dar acestea nu vor mai putea rezista, cred eu, decât maxim un an. Reglementarea operatorilor mobili nu mai poate fi întârziată pentru că piața o cere, iar clientul final are de pierdut în fața unor costuri exagerat de mari pentru convorbirile în rețelele mobile.
Pe partea de date, rețelele mobile reprezintă un concurent, dar nu deosebit. Eforturile pe care le depun acestea pentru implementarea serviciilor de broadband lasă rezultatele relativ cam mult de așteptat. După lansarea serviciilor de 3G, rețelele unor operatori mobili au început să scadă în calitate și disponibilitate, din cauza încărcării și deoarece nu au fost proiectate pentru un trafic așa de mare. De acest lucru nu a scăpat nici unul din operatorii mobili de pe piață. Rețelele lor sunt în dese momente din zi indisponibile în anumite zone de trafic intens iar acest lucru creează neplăceri utilizatorilor. Nu în ultimul rând, lipsa acoperirii cu servicii broadband în majoritatea teritoriului reprezintă iarăși un impediment semnificativ pentru rețelele mobile. Deocamdată, în strategia noastră nu sunt prevăzute abordări în zona mobilității serviciilor, lăsăm acest lucru operatorilor mobili.