.

Proiectul caietului de sarcini privind ultimele doua licente 3G poate fi consultat pe site-ul

www.igcti.ro, incepand de astazi, 21 iunie 2006.

Pana pe 12 iulie, cei interesati pot veni cu observatii, urmand ca pe 17 iulie IGCTI sa faca publica varianta finala. Observatiile pot fi trimise pe adresa licitatie3g@igcti.ro. Conform calendarului, castigatorii vor fi anuntati pe 15 octombrie, ceea ce inseamna ca pana la sfarsitul anului licentele vor putea fi acordate.

"Principala noutate pe care acest caiet o aduce, daca luam drept reper caietul pentru acordarea primelor doua licente de acum doi ani, o reprezinta eliminarea barierelor financiare, respectiv o cifra de afaceri de 300 milioane euro in domeniul comunicatiilor electronice", a spus Catalin Marinescu, presedintele IGCTI. "Aceasta conditie a facut ca, in urma cu doi ani, sa participe doar doi ofertanti pentru patru licente 3G". In noul caiet, cerinta este de a avea un capital social de minim 12 milioane euro, care acopera valoarea primei transe de eliberare a spectrului si tariful de utilizare a spectrului pentru un an.

O alta noutate consta in faptul ca cei care castiga licitatia sa aiba acoperire cu servicii 3G de minim 45% din populatia Romaniei prin infrastructura proprie, adica aproximativ 9,5 milioane de locuitori, pana la sfarsitul lui 2011. Primii castigatori ai licentei, Vodafone Romania si Orange Romania, au obligatia ca pana in 2011 sa acopere zece orase mari plus Bucurestiul, adica circa sase milioane de locuitori.

"Comisia care a lucrat la elaborarea acestui proiect a dorit sa-i stimuleze pe noii operatori sa ajunga in termen mult mai scurt la nivelul la care sunt operatorii 3G existenti in acest moment pe piata", a explicat Marinescu.

Caietul de sarcini mai aduce, in plus, posibilitatea ca ofertantii sa se asocieze pentru a depune o oferta comuna, cu conditia ca licenta sa fie acordata unei persoane juridice romane, formata in urma asocierii, dupa declararea ofertelor ca fiind castigatoare.

Castigatorii concursului vor plati un tarif de eliberare a spectrului similar cu cel platit la licitatia din 2004, respectiv 35 milioane de dolari. Suma va fi achitata in sase transe, prima fiind în valoare de 10,5 milioane dolari, in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei. Urmatoarele cinci transe egale, in valoare de cate 4,9 milioane dolari, vor fi achitate anual, timp de cinci ani, incepand cu 2007. Sumele provenind din tariful de eliberare a spectrului sunt incasate la bugetul de stat.

Cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor este acoperirea geografica si a populatiei, reprezentand 55% din punctaj. Fezabilitatea tehnica reprezinta 25% din punctaj, iar capacitatea financiara 10%. Fezabilitatea comerciala si experienta reprezinta fiecare cate 5%.

"Consultarile cu piata si componenta comisiei de evaluare sunt o dovada a transparentei intregului proces", a mai spus Marinescu. Comisia de evaluare este formata din sapte specialisti in domeniul tehnic, financiar si juridic, apartinand unor institutii cu expertiza in domeniu.