.

La mai puțin de două luni de la DreamHack București 2013, România este din nou gazda unui eveniment de gaming de talie mondială, la care vor participa peste 200 de jucători profesioniști și delegați ai federațiilor de sport electronic din mai bine de 50 de țări. Campionatul Mondial de Sport Electronic se va desfășura în perioada 1 – 3 noiembrie, la Sala Polivalentă din București, este organizat de Federația Internațională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF), de Liga Gamerilor Profesioniști (Professional Gamers League – PGL) și este susținut de Romtelecom, în calitate de partener principal. Competiția va fi transmisă în direct pe canalul TV Dolce Sport 3 și online pe www.dolcesport.ro. La evenimentul programat la începutul lunii noiembrie vor participa delegați din 51 de țări, 42 dintre acestea fiind membre ale Federației Internaționale de Sport Electronic, în timp ce restul, de 9, sunt națiuni care au aderat la IeSF și care, dacă îndeplinesc criteriile necesare, vor fi primite în federație.

Afilierea noilor țări membre la federație se va face prin votul statelor care fac parte deja din IeSF, la Adunarea Generală, ce va avea loc pe data de 1 noiembrie.

"Tot în ziua respectivă vor începe și competițiile între națiuni. Vedetele Campionatului Mondial de Sport Electronic sunt diversele jocuri – de la shooter-ul Alliance of Variant Arms (A.V.A.), la jocurile de strategie League of Legends și StarCraft 2 și fighting action-ul Tekken Tag Tournament 2", a declarat Silviu Stroie, președintele Ligii Gamerilor Profesioniști.

Un diferențiator al Campionatului Mondial este acela că numărul disciplinelor jucate de bărbați este egal cu cel al turneelor la care vor participa femei. La competițiile de League of Legends și A.V.A. vor participa doar bărbați, iar valoarea premiilor este de 20.000 euro și, respectiv, 13.000 euro. Celelalte două discipline din competiția feminină, unde s-au înscris 13 jucătoare la StarCraft 2 și 10 la Tekken Tag Tournament 2 , oferă premii de câte 2.000 euro.

În plus, spectatorii de la Sala Polivalentă vor avea ocazia să câștige și ei diverse premii în valoarea de peste 7.000 de euro, dacă vor participa la concursurile organizate special de către partenerii evenimentului. În total, premiile evenimentului ajung la valoarea de 44.000 de euro.

Biletele pentru spectatori au fost puse în vânzare pe ComputerGames și au prețul de 25 de lei sau de 5 euro, dacă sunt achiziționate prin SMS.

Liga Gamerilor Profesioniști a fost înființată în 2002 cu scopul de a susține și promova dezvoltarea sportului electronic. România este membră a Federației Internaționale de Sport Electronic din anul 2009. De atunci, cu susținerea ligii, reprezentanții țării noastre au participat la toate Campionatele Mondiale, plasând România an de an între primele trei din lume, în clasamentele pe națiuni (http://www.ie-sf.com/).

Silviu Stroie, președintele Ligii Gamerilor Profesioniști, este membru în board-ul Federației Internaționale de Sport Electronic. Poziția de președinte al Comisiei Internaționale de Arbitri din cadrul federației, pe care acesta a obținut-o la finalul anului trecut, vine ca o confirmare a eforturilor sale și ale ligii, de formare și educare a pieței de gaming din România, din ultimii 10 ani.

Campionatul Mondial de Sport Electronic este susținut de Romtelecom, AMD, Coca Cola, D-Link, Eaton, Jerry’s Pizza, Kingston, LikeIT, Logitech, MadCatz, RIN Grand Hotel, Sony.

Partenerii media ai evenimentului sunt Adevarul, GO4IT, Zon@ IT, 2.0, Apropo.ro, Computerblog.ro, Level, Mobzine.ro, Playtech.ro, Techzone.ro.

Despre PGL

Înființată în anul 2001, Professional Gamers League (PGL) organizează campionatele naționale de jocuri pe calculator, devenite deja o tradiție în lumea tinerilor din România. De asemenea, de peste 10 ani, PGL organizează calificări pentru cele mai importante competiții mondiale în domeniu, care de multe ori sunt asemănate jocurilor olimpice. La aceste competiții participă elita sportului electronic mondial, jucători care se antrenează pe parcursul unui an întreg pentru a obține un loc pe podiumul DreamHack, World Cyber Games, International eSport Federation, ESWC.

Despre Romtelecom și Dolce Sport

Cu o expertiză de peste 80 de ani pe piața românească de telecomunicații, Romtelecom oferă astăzi o gamă completă de servicii de comunicare și divertisment pentru toate nevoile unei gospodării, cu pachete personalizate de televiziune, internet și voce. La finalul celui de-al doilea trimestru al lui 2013, Romtelecom avea peste 4,7 milioane de abonamente în portofoliu, pentru servicii de televiziune, internet în bandă largă și voce, precum și soluții complexe de business ICT. Mai multe detalii despre companie sunt disponibile pe www.romtelecom.ro. Dolce Sport, televiziunea de sport a Romtelecom, este prezentă pe piață din 2010 și și-a obișnuit clienții cu un conținut de calitate și exclusiv, transmis și pe canalele Dolce Sport 2 (cu emisie permanentă), 3 și 4 (cu emisie temporară). Dolce Sport este prezent și online, pe www.dolcesport.ro și pe www.facebook.com/dolcesport.

Despre Federația Internațională de Sport Electronic

Federația Internațională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF) este o organizație globală fondată în anul 2008, ce are ca scop promovarea jocurilor electronice în elita sportului mondial, dincolo de barierele legate de limbă, rasă sau cultură. Încă de la înființarea federației, aceasta a urmărit afilierea la Sport Accord, asociația federațiilor spotive din lume. În momentul de față, în organizație sunt membre 42 de țări.