.

Capellas se lansează în telecomunicații
După SAP, Oracle, Compaq, Michael Capellas este decis să renunțe și la recent înființata HP - în urma fuziunii cu Compaq -, în favoarea controversatului grup american WorldCom. Astfel, directorul executiv al HP și-a anunțat demisia de la conducerea firmei Hewlett-Packard, urmând să reia aceeași poziție, însă la WorldCom, începând de la 1 decembrie.
Decizia lui Capellas a atras, deja, reacții pro și contra, în sensul că unii analiști ai pieței salută această schimbare pe care o văd benefică pentru cariera profesională a lui Capellas, dar și pentru situația falimentară a WorldCom. La polul opus se află analiștii sceptici în privința reușitelor viitoare ale lui Capellas, recunoscut ca un excelent manager în domeniul IT, dar fără experiență în telecomunicații. Conform comunicatelor HP, compania nu intenționează să numească un alt președinte, asigurările fiind date chiar de către președinta companiei, Carly Fiorina. Venirea lui Capellas la Compaq poate fi, însă, echivalată cu preluarea de către Intel a tehnologiilor legate de procesoarele Alpha și până la urmă dispariția - prin fuziunea cu HP - a Compaq ca și companie activă în cadrul industriei IT. 'žAm atins un moment normal în procesul fuziunii noastre. Michael s-a angajat să ducă la capăt acest proces, iar acum ne-am văzut munca încheiată, am atins toate obiectivele', a declarat Carly Fiorina. Unii sunt, însă, de altă părere. 'žPlecarea lui Capellas este un lucru delicat pentru HP, ce ridică câteva întrebări privind viitorul grupului', a semnalat publicația 'žLaTribune'. Cert este faptul că după anunțul privind demisia lui Capellas, acțiunile Hewlett- Packard au pierdut peste 10% la Bursa de Valori de la New York.

WorldCom are doi pretendenți de calibru
În cealaltă tabără, John Sidgmore, actualul șef al WorldCom, a anunțat că se va retrage în momentul în care WorldCom va identifica un nou director capabil să stabilizeze situația companiei. Frauda contabilă înregistrată la WorldCom se cifrează la circa nouă miliarde de dolari, compania fiind, în prezent, în situație de faliment. Conducerea WorldCom a anunțat că dorește să iasă de sub incidența legii falimentului anul viitor, continuând să își servească cei 20 de milioane de clienți. Publicația 'The Wall Street Journal' a subliniat, însă, faptul că un grup de investitori ai WorldCom intenționează să achiziționeze o treime din datoriile grupului pentru a putea influența viitorul companiei.
Grupul condus de David Matlin - cel mai mare creditor al WorldCom - vrea totodată să îl numească pe fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, în funcția de președinte al companiei. Pentru toate aceste demersuri, Matlin a cheltuit în ultimele luni peste 300 de milioane USD, cumpărând aproximativ 10% din datoriile WorldCom.
Împreună cu Giuliani a reușit chiar să creeze un fond de investiții necesar cumpărării 'žpachetului de control' al WorldCom. Fondul a atins, până în prezent, valoarea de 1,3 miliarde USD, cu care ei vor să obțină dreptul de veto asupra tuturor deciziilor legate de viitorul WorldCom.
Lupta internă din cadrul grupului WorldCom a apărut în urma numirii lui Capellas în fruntea companiei pentru că deși a primit aprobarea majorității creditorilor companiei, David Matlin și grupul său de acționari nu îi acordă un credit deosebit lui Capellas.
În plus, conform legii falimentului, principalii creditori ai companiei devin automat membri ai Comitetului acționarilor, care decide numirea responsabililor companiei. Pentru a face parte din acest Comitet, în situația de faliment, acționarii trebuie însă să accepte o clauză care interzice tranzacționarea acțiunilor în această perioadă.
David Matlin a refuzat acest lucru, excluzându-se singur din Comitet, așa că nu s-a putut opune oficial numirii lui Capellas. Acționarii care s-au alăturat grupului lui Matlin sunt nemulțumiți de faptul că nu s-au căutat mai mulți candidați, chiar dacă ei au angajat firma de consultanță, Heidrick & Struggles International, pentru a găsi candidați la funcția de președinte al WorldCom. Activitatea a fost, însă, oprită din cauza confirmării oficiale a lui Capellas în fruntea gigantului telecom. Sperând că pot bloca decizia de numire a fostului președinte HP în fruntea WorldCom și dorind să obțină numirea lui Rudolph Giuliani în fruntea companiei, acționarii au apelat la Comisia Federală pentru Falimente, organismul american care supervizează evoluțiile gigantului telecom.
Michael Capellas nu a acceptat conducerea WorldCom înainte de a discuta și cu David Matlin dar acesta a anunțat că vrea să blocheze decizia de numire a fostului șef HP în fruntea WorldCom. Agenția de consultanță fondată de Giuliani a confirmat oficial faptul că lucrează, în prezent, pentru Davit Matlin, pentru a-l ajuta să obțină controlul asupra WorldCom, conform The New York Times.
Noul director și președinte al WorldCom nu exclude aducerea lui Rudolph Giuliani într-o funcție de conducere la WorldCom. El se va întâlni cu fostul primar al New York-ului pentru a încerca să îi propună un loc în consiliul de administrație al WorldCom. 'žAm să discut cu el și o să văd dacă este posibil să găsim un post pentru Giuliani', a declarat Michael Capellas pentru 'The Wall Street Journal'. 'žEu chiar îmi doresc o colaborare cu Giuliani, mai ales că este vorba de omul anului!', a adăugat Capellas.