.

Conducerea ANRC s-a întâlnit vineri 24 iunie la Constanța cu 70 de furnizori din sud-estul țării. Întâlnirea este a doua din seria de întâlniri de informare cu industria numită Caravana ANRC, după cea de la Cluj. Zona de SE a țării numără 514 furnizorii de servicii de comunicații electronice autorizați de ANRC până în prezent, adică 17% din total. Rata de penetrare a telefoniei fixe în SE României este de 17,5%. În municipiul Constanța există 6 operatori alternativi de telefonie fixă. Următoarele întâlniri din cadrul Caravanei vor avea loc în toamnă pentru industria din NV și SV.

În imagine: Victoria FILIP, Direcția Operativă ANRC, Dan Cristian GEORGESCU, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații, și Alexandrina HÎRȚAN vicepreședintele ANRC.

Vineri, 24 iunie 2005, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații, Dan Cristian Georgescu, și vicepreședintele ANRC, Alexandrina Hîrțan, au participat la Constanța la o întâlnire cu industria de comunicații din zona de sud-est a țării. Evenimentul face parte din seria de întâlniri regionale ale ANRC cu reprezentații industriei de profil, întâlniri dedicate dialogului direct și identificării dificultăților cu care furnizorii de comunicații se confruntă în activitate.

La această a doua reuniune sub titulatura Caravanei ANRC au participat aproximativ 70 de furnizori din județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman și Tulcea. Discuțiile dintre reprezentanții industriei și delegația ANRC s-au axat în jurul unor teme de interes direct pentru companiile participante precum serviciul universal, tariful de monitorizare, evoluția pieței, rolul și inițiativele ANRC. Furnizorii au semnalat aspecte legate de accesul la infrastructură și accesul pe proprietăți și au adresat aspecte practice legate de plata tarifului de monitorizare datorat ANRC. Președintele ANRC a arătat că proiectul de lege care modifică modul de calcul al tarifului de monitorizare, proiect inițiat de ANRC și MCTI, a fost adoptat de către Senat, aprobat de comisia de specialitate a Camerei Deputaților și urmează a fi supus dezbaterii generale a Camerei Deputaților în vederea obținerii votului final.

De asemenea, au fost discutate și aspectele practice ale relației dintre Autoritate și furnizorii din zona de SE a țării: procedura de notificare, drepturile și obligațiile ce revin furnizorilor, posibilitatea de a sesiza ANRC în vederea soluționării litigiilor, disponibilitatea ANRC de a oferi informații în chestiuni punctuale, procesul de consultare publică. Furnizorii au semnalat necesitatea adaptării Codului de procedură fiscală pentru a facilita plata tarifului de monitorizare către ANRC.

În zona de SE există în prezent 514 furnizori autorizați pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, reprezentând 17% din numărul total de furnizori de servicii de comunicații electronice autorizați la ANRC. Dintre aceștia 224 au notificat intenția de a furniza rețele publice, 27 '“ servicii de telefonie, 110 '“ servicii de acces la Internet.

În județul Constanța există 19 furnizori activi de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale (CATV), numărul acestora fiind depășit de cel al companiilor cu acest obiect de activitate din județul Dâmbovița unde există 28 de furnizori activi. Totodată, populația din Constanța poate utiliza serviciile poștale a 34 de furnizori activi în aria acestui județ.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă în regiunea de sud-est se ridică la 17,5%, primele două județe cu cea mai înaltă rata de penetrare fiind Constanța - 23,07% și Prahova '“ 22,34%. De asemenea, în municipiul Constanța există la această dată 6 operatori alternativi de servicii de telefonie.

ANRC a prezentat industriei unul dintre mecanismele prin care poate fi asigurat accesul zonelor rurale netelefonizate la infrastructura de telecomunicații, element vital pentru atragerea investițiilor private și stimularea dezvoltării economice. Astfel, prin instalarea de telecentre, locuitorii comunităților izolate pot avea acces la servicii de telefonie, servicii de Internet precum și la alte mijloace moderne de comunicații. În anul 2004 se intenționează instalarea a aproximativ 100 de telecentre pe întreg teritoriul României.

Pentru a asigura implementarea serviciului universal în domeniul comunicațiilor electronice prin instalarea de telecentre, ANRC a demarat o campanie de informare a autorităților locale din localitățile netelefonizate cu privire la modalitatea în care pot să se implice în acest proiect, alături de furnizorii de servicii de comunicații electronice. La nivelul întregii țări au fost identificate 1200 de localități din mediul rural care vor fi avute în vedere anul acesta pentru instalarea de telecentre.

Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații este instituția independentă de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale. În activitatea sa, ANRC urmărește ca obiective majore: promovarea concurenței, protecția intereselor utilizatorilor finali și încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură.