.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații, Dan Cristian Georgescu, și vicepreședintele ANRC, Alexandrina Hîrțan, au condus pe 24 iunie 2005, la Constanța, întâlnirea cu industria de comunicații din zona de sud-est a țării. După Cluj, acesta este al doilea eveniment din seria de întâlniri regionale ale ANRC dedicate dialogului direct și identificării dificultăților furnizorilor de comunicații din țară. La episodul Constanța al Caravanei ANRC au participat aproximativ 70 de furnizori din județele Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman și Tulcea.

În imagine: Victoria FILIP (stânga), Direcția Operativă ANRC, Dan Georgescu, președinte ANRC și Alexandrina Hîrțan, vicepreședinte ANRC la Constanța.

'žDacă operatorul Cosmorom va fi relansat cu succes, tarifele la serviciile de telefonie mobilă s-ar putea micșora semnificativ' - Dan Georgescu

Discuțiile dintre reprezentanții industriei și conducerea ANRC s-au axat în jurul unor teme de interes direct pentru companiile participante, precum serviciul universal, tariful de monitorizare, evoluția pieței, rolul și inițiativele ANRC. Furnizorii au semnalat aspecte legate de accesul la infrastructură și accesul pe proprietăți și au adresat aspecte practice legate de plata tarifului de monitorizare datorat ANRC. Președintele ANRC a arătat că proiectul de lege ce modifică modul de calcul al tarifului de monitorizare, proiect inițiat de ANRC și MCTI, a fost adoptat de către Senat, aprobat de comisia de specialitate a Camerei Deputaților și urmează a fi supus dezbaterii generale a Camerei Deputaților în vederea obținerii votului final. Furnizorii au semnalat necesitatea adaptării Codului de procedură fiscală pentru a facilita plata tarifului de monitorizare către ANRC.

În zona de sud-est există 514 furnizori autorizați pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, reprezentând 17% din numărul total de furnizori de servicii de comunicații electronice autorizați la ANRC. Dintre aceștia

  • 224 au notificat intenția de a furniza rețele publice,
  • 27 '“ servicii de telefonie,
  • 110 '“ servicii de acces la Internet.

În județul Constanța avem 19 furnizori activi de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale (CATV), numărul acestora fiind depășit de cel al companiilor cu acest obiect de activitate din județul Dâmbovița unde există 28 de furnizori activi.
Populația din Constanța poate utiliza serviciile poștale a 34 de furnizori activi în aria acestui județ.
Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă în regiunea de sud-est se ridică la 17,5%, primele 2 județe cu cea mai înaltă rată de penetrare fiind Constanța - 23,07% și Prahova '“ 22,34%.
În municipiul Constanța funcționează acum 6 operatori alternativi de servicii de telefonie.

ANRC a prezentat industriei unul dintre mecanismele prin care poate fi asigurat accesul zonelor rurale netelefonizate la infrastructura de telecomunicații, element vital pentru atragerea investițiilor private și stimularea dezvoltării economice. Astfel, prin instalarea de telecentre, locuitorii comunităților izolate pot avea acces la servicii de telefonie, servicii de Internet precum și la alte mijloace moderne de comunicații. În anul 2004 se intenționează instalarea a circa 100 de telecentre pe întreg teritoriul României, practic spații dotate cu cel puțin 2 aparate telefonice, 2 computere conectate la Internet și un fax, puse la dispoziția locuitorilor satului sau comunei respective. De obicei, costurile pentru amenajarea unui telecentru se ridică la 10.000 - 20.000 de euro, susține președintele ANRC, Dan Georgescu.

În prezent funcționează 5 telecentre, construite în colaborare cu Orange, iar ANRC intenționează să mai deschidă cel puțin 100 de astfel de locații în cursul acestui an. Nu este exclus ca în termen de 5 ani să funcționeze în total circa 1.000 de telecentre, conform oficialilor ANRC. La nivelul întregii țări au fost identificate 1200 de localități din mediul rural programate pentru instalarea de telecentre în anul 2005.

Noile tarife de interconectare vor fi gata anul acesta
'žEstimările conform cărora penetrarea va ajunge la 80% în perioada 2007-2008 sunt realiste', susține Alexandrina Hîrțan, vicepreședintele ANRC.
ANRC va publica până la sfârșitul acestui an noi modele de calculare a tarifelor pentru interconectare practicate de operatorii principali de telefonie mobilă și fixă. Dacă tarifele sunt nerealiste, cei ce au de suferit sunt micii operatori ce încearcă să se dezvolte pe piața telecom. Momentan, aceste tarife au fost stabilite de ANRC în urma studierii situației din mai multe țări europene, însă modelele nu au fost încă adaptate strict la specificul fiecăruia dintre principalii operatori din România.
'žÎn ceea ce privește negocierile cu operatorii de telefonie mobilă, suntem la fel de avansați precum autoritatea de reglementare din Marea Britanie', a arătat vicepreședintele ANRC, Alexandrina Hîrțan.