.

Cândva de neconceput pentru comunitatea GSM, tehnologia CDMA își găsește o nișă pe unele din piețele tradiționale dominate de GSM. Dacă luăm în calcul lupta dintre tehnologia GSM și cea CDMA, poate părea o ironie faptul că CDMA2000 1X câștigă teren în Europa, locul de naștere al GSM-ului. Dar aceasta este realitatea - CDMA își găsește locul într-o rețea analogă veche pe care tehnologia GSM nu o aduce în era digitală. Chiar și platforma BREW a Qualcomm și-a găsit un loc în Vestul Europei, ceea ce pentru unii părea absolut imposibil până acum, susține publicația "Wireless Week".

Această implementare folosește un spectru de 450 Mhz, pe care operatorii analogici din Scandinavia au început să îl folosească de mai bine de 20 de ani. Tehnologia de atunci, denumită NMT450 pentru Nordic Mobile Telephone, s-a răspândit mai apoi și în Rusia sau Asia. Cei mai mari producători de infrastructură erau pe atunci Nokia și Ericsson. Însă tehnologia NMT450 a început să piardă teren în anii ‘90, atunci când începea expansiunea tehnologiei analogice (GSM), iar operatorii NMT au început să se gândească la o înlocuire.
Asociația operatorilor, NMTA, - care între timp și-a schimbat denumirea în International 450 Association (IA-450) - a susținut atât GSM, cât și CDMA, dar CDMA-ul a primit majoritatea voturilor în 1999, pentru că oferea avantaje de capacitate și eficiență spectrală. În plus, Nokia și Ericsson nu au mai pus accentul pe infrastructura GSM ca pe singura alternativă viabilă.
Prin utilizarea tehnologiei CDMA2000 1X sau 1XEV-DO, operatorii NMT au sărit, de asemenea, peste a doua generație wireless, direct la tehnologia 3G și la banda sa mai largă.

Contextul dezvoltării
După aceea, Qualcomm a început să promoveze în mod agresiv tehnologia CDMA450, o parte din strategia companiei fiind aceea de a cumpăra licențe NMT. Qualcomm a stabilit un parteneriat cu firma de investiții Omnia pentru a crea compania Inquam care deține în prezent câteva licențe europene. Reprezentanții Qualcomm spun că au investit 200 milioane USD în Inquam, având ca primă intenție implementarea tehnologiei CDMA în primul rând în Europa. Una din dificultățile întâmpinate de Inquam a fost, totuși, faptul că licențele NMT din Europa au particularități tehnice și nu pot fi transferate pe CDMA (sau GSM). Un exemplu în acest sens ar fi operatorul englez TETRA, Dolphin, pe care l-a achiziționat Inquam dar pe care guvernul l-a oprit de la „convertirea" la CDMA450. 
Una din proprietățile Inquam, Telemobil (fostă Telefonica Romania) a devenit primul operator CDMA450 din lume în momentul în care a lansat CDMA2000 1X, în decembrie 2001, pe infrastructura Lucent Technologies. Folosind brandul Zapp Mobile, operatorul a înregistrat 100.000 abonați la începutul lui 2003, având în prezent circa 210.000 abonați (conf. „Wireless Week"/ 1 august 2004), iar la începutul lui 2004 a început să ofere servicii de date BREW. În prezent există 26 de rețele CDMA450 fie în faza de lansare sau de testare, susține Perry LaForge, director executiv la CDMA Development Group. Numai 10 dintre acestea au avut lansări comerciale, majoritatea în Rusia și în Europa de Est, Rusia oferind o imensă oportunitate pentru tehnologie, cu peste 60 de rețele NMT450.
CDMA 450 este cel mai recent membru al familiei CDMA 2000 și, așa cum arată numele, a fost dezvoltat să beneficieze de banda de frecvență 450MHz care a fost ocupată înainte de standardul analog NMT 450. Până de curând, NMT a mai fost folosit în multe părți ale Europei Centrale și de Est și ca urmare operatorii din Rusia și România sunt cei care au adoptat primii CDMA 450. Tehnologia aceasta prinde cel mai bine pe piețele țărilor în curs de dezvoltare și în cele cu populație rurală numeroasă datorită capacității sale de a furniza o acoperire mai ieftină pe distanțe mai mari. Avantajele cheie sunt eficiența spectrală și propagarea. Conform CDMA Development Group, există în prezent 7 rețele comerciale CDMA2000 la 450MHz, alte 5 urmând a fi lansate în 2004, urmate fiind de alte 3 aflate în faza de proiect.

Oportunități de afaceri
Companiile furnizoare de infrastructură din China, ca Huawei și ZTE, văd în CDMA450 o modalitate de depășire a granițelor Chinei. Alți producători de infrastructură CDMA450 sunt Lucent, Nortel, Ericsson, Airvana și UTStarcomm. "Huawei și ZTE în special dezvoltă linii de infrastructură la prețuri competitive, dar și mai important e faptul că stabilesc angajamente puternice în privința producției de terminale", susține analistul Richard Dineen de la Ovum. Deoarece tehnologia CDMA450 este relativ nouă și are un număr redus de rețele, terminalele sunt limitate, ceea ce a ținut prețurile destul de ridicate. Totuși, există un număr important de producători, printre care Curitel, Huawei, ZTE, Axesstel, Compal, Giga Telecom, GTRAN Wireless, Pantech, Synertek și Topex.

Publicul țintă
Operatorii CDMA450 din Europa și Rusia și-au direcționat serviciile în special către segmentul de business, cunoscut ca fiind bun platnic. Circa 85% din abonații Telemobil sunt utilizatori din segmentul business, în timp ce indicele ARPU al operatorului este de circa 33 USD, dublu față de nivelul GSM în Europa de Est. Joe Nordgaard, fost manager Lucent și în prezent managing director al firmei de consultanță Spectral Advantage și membru al consiliului director IA-450, declară că operatorul rus CMDA450, Delta Telecom, are cel mai ridicat indice ARPU din Europa, de 68 USD pe lună. Ceea ce a grăbit interesul recent pentru CDMA450 în Europa a fost o decizie a consiliului telecomunicațiilor al Uniunii Europene, CEPT, de la începutul anului 2004, potrivit lui Nordgaard. El susține că CEPT a dat organismelor reglementative ale țărilor o anumită flexibilitate pentru utilizarea CDMA pentru licențele NMT450 existente. Unul din cele mai ambițioase planuri îi aparține operatorului Nordisk Mobiltelefon din Suedia, care a anunțat că va lansa rețele CDMA450 în Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia. Până acum acesta a obținut aprobarea guvernului din Norvegia și speră că o va primi și pe cea a guvernului suedez, până la sfârșitul anului 2004.

Propagarea tehnologiei
În timp ce interesul europeano-rus în privința CDMA450 transformă rețelele analoge, în alte părți ale lumii guvernele sunt interesate de caracteristicile de propagare a tehnologiei. Peter Gorham, manager de sisteme CDMA450 la Lucent Mobility Solutions Group, susține că o stație de bază în banda de 450 MHz poate acoperi aceeași suprafață pe care o acoperă 4 stații de bază în spectrul de 900 MHz sau 16 stații de bază în 1800 MHz. Iar acest lucru ține mai mult de economie decât de tehnologie. 

Terminalele - o problemă de rezolvat
Firma britanică de analiză telecom Ovum numește tehnologia CDMA450 un "colac de salvare" pentru operatorii NMT450 și o promisiune de nișă pentru furnizorii de echipamente care nu trebuie să își reproiecteze actualele produse CDMA2000. Piața începe să se aglomereze, în special după decizia Ericsson de a intra serios în această afacere. Terminalele rămân, deocamdată, principala problemă, pentru că nu se poate vorbi de o scădere a prețurilor sau de diversitatea gamei. Totuși, CDMA450 are capacități superioare de date și voce care vor fi atractive pe anumite piețe.

Articol apărut în COMUNIC@ȚII MOBILE - Revista afacerilor Telecom @ Mobile Media. ANUL IX - NUMĂRUL 48 - septembrie 2004

Comandați online ediția print a revistei COMUNIC@ȚII Mobile: