.

După euforia provocată de viitorul 3G, ca nouă frontieră în Internetul mobil de acum câțiva ani, descurajarea pare să se fi generalizat în industria mobilă. Există, cu toate acestea, destule rețele 3G comerciale în întreaga lume deținute, în majoritate, de operatorii de cdma2000 1x. Perry LaForge, directorul executiv al CDMA Development Group, propune în revista "Evolution" o reconsiderare a perspectivelor 3G prin prisma experienței de mai bine de un an a operatorilor cdma2000, care însumează, la această oră, peste 8 milioane de abonați în Coreea, Japonia, Europa, America de Nord și în America Latină.

Rețelele cdma2000 pe glob
Operatorii coreeni conduc mișcarea cdma2000. SK Telecom, KT Freetel și LG Telecom s-au lansat în 2000-2001, iar ultimii doi sunt pe punctul de a lansa primele rețele comerciale pe standard cdma2000 1xEV-DO (numai pentru date), care permit viteze teoretice de date de 2,4 Mbps.
În Japonia, KDDI și-a mărit semnificativ cota de piață - jumătate de milion de noi abonați în primele două luni de la lansarea rețelei sale cdma2000 1x - și și-a reluat locul 2 pe piața mobilă japoneză, în ciuda competiției dure cu gigantul datelor mobile, NTT DoCoMo. Alți doi operatori asiatici - Hutchinson-CAT în Tailanda și Saigon Postel în Vietnam - urmează să lanseze comercial cdma2000 1x, anul acesta.
Anul trecut, Monet Mobile Networks, Leap Wireless și Western Wireless au devenit primii operatori nord-americani ce au implementat cdma2000 1x și au fost urmați anul acesta de Verizon Wireless, Metro PCS, Sprint PCS și cei 11 afiliați în SUA și de Bell Mobility în Canada. Alltel și US Cellular intenționează să-și lanseze propriile rețele cdma2000 1x până la sfârșitul acestui an.
Brazilia este leagănul 3G în America Latină, cu Telesp Celular operând, de anul trecut, o rețea cdma2000 1x, Telefonica Celular din aprilie anul acesta, iar Vesper programat pentru sfârșitul acestui an. Centennial din Puerto Rico a introdus servicii cdma2000 1x în aprilie, iar operatorul chilian Smartcom PCS, ca și Movilnet (Venezuela) și Centennial (Republica Dominicană), vara aceasta.
În România, Zapp Mobile a marcat intrarea cdma2000 1x în Europa, anul trecut. Operatorul ucrainean CST Invest Limited este așteptat și el, alături de Moscow Celular din Rusia.
În rest, Telecom New Zealand și-a programat, în curând, lansarea rețelei cdma2000 1x, iar operatorul australian Telstra este pe punctul de a încheia testele.

De ce cdma2000 1x?
Dezvoltarea cdma2000 este favorizată de mai mulți factori. În timp ce pentru operatorii de cdmaOne este o alegere evidentă, cdma2000 1x constituie un model de afaceri atât de convingător încât operatori TDMA (acces multiplu cu diviziune de timp), US Cellular, Movilnet și BellSouth International au început migrarea spre cdma2000.
Adoptarea la o scară atât de largă i-a făcut pe producători să renunțe la principiul economiilor prin producția de masă și să fabrice terminale pentru mai multe tehnologii concurente. Ca urmare, operatorii cdma2000 1x au la dispoziție peste 100 de modele diferite cu ecrane color, dimensiuni reduse sau viață tot mai lungă a bateriei. Deși situația ar putea fi temporară, operatorii cdma2000 1x au avantajul de a fi în avangardă, ceea ce le va permite să construiască cote de piață în viitorul apropiat.
Prin instalarea cdma2000 1x, operatorii obțin performanțe caracteristice generației a treia de rețele fără a plăti costurile exorbitante ale noului spectru și ale revizuirii infrastructurii de stații de bază - un argument puternic într-un moment în care piețele financiare țin sub observație costurile de capital și în care noul spectru nu este disponibil pe piețe ca SUA. De exemplu, în timp ce mulți concurenți ai Sprint PCS din Statele Unite cheltuiesc peste 4 miliarde USD pe actualizarea rețelelor și au licitat alte miliarde pentru obținerea unui spectru nou, Sprint PCS cheltuiește, în prezent, 800 milioane USD pentru trecerea la cdma2000 1x, având luxul de a nu participa deloc la licitația pentru spectru.
Deși industria mobilă își pune speranțele în aplicațiile de date, aplicațiile de bază ale tuturor operatorilor rămân cele de voce, unde cdma2000 1x triumfează. În timp ce prin alte tehnologii 3G capacitatea de transmisie vocală tinde să se deterioreze pe măsură ce cresc vitezele de transmisie a datelor, cdma2000 1x permite operatorilor să își dubleze, aproape, capacitatea vocală și să obțină noi venituri și/sau să concureze eficient în războiul prețurilor.
Pe lângă că oferă viteze reale de date de până la 144 kbps, operatorii cdma2000 1x realizează noi surse de venit pe o piață a datelor mobile până acum frustrată de performanțele slabe ale altor tehnologii. La SK Telecom, veniturile per utilizator din date s-au dublat de la upgradarea la cdma2000 1x, care permite descărcarea rapidă a tonurilor de melodii, aplicațiilor cu grafică color și a informațiilor bazate pe locație pe lângă tradiționalele funcții de mesagerie text.
Unii analiști sunt sceptici în privința posibilităților de exportare a succesului sud-coreean pe alte piețe, dar actorii din industrie tind să creadă că segmentul companiilor va fi cel care va conduce mișcarea datelor mobile pe piețele occidentale, în special în SUA. Vitezele mai mari de descărcare și securitatea mărită a semnalului față de alte tehnologii dau operatorului posibilitatea de a oferi o suită întreagă de sevicii pentru afacerile dispuse să plătească pentru conectivitate mobilă permanentă.
Una din cele mai notabile aplicații este transmisia video în timp real, pe care SK Telecom și KT Freetel le oferă prin rețelele lor cdma2000 1xEV-DO. În mai, KT Freetel a oferit, de exemplu, clienților săi servicii cdma2000 1xEV-DO, transmisii TV de la Cupa Mondială de fotbal. Zapp Mobile oferă prin cdma2000 1x, de la începutul verii, un serviciu de video-streaming, ce permite transmiterea/recepția de imagini video sau posturi TV (TVR și Antena1) prezente pe Internet prin intermediul telefoanelor Zapp H-100 și Zapp S200 și vizionarea lor pe un dispozitiv cu capacități de afișare mai mari - palmtop, laptop sau iPaq- conectat printr-un cablu serial la telefon. Avantajul este că, în același timp, pe telefonul mobil se pot citi e-mail-urile și se poate naviga pe alte site-uri de Internet.
Pentru capacitățile de date, operatori ca Sprint PCS declară că vor sări peste pasul 1xEV-DO și vor migra direct la standardul cdma2000 1xEV-DV, cu viteze de vârf de 4,8 Mbps pe o rețea integrată de voce și date, care este așteptat să fie aprobat înainte de sfârșitul acestui an. Compatibilitatea retroactivă a cdma2000 față de aplicațiile de voce asigură utilizatorii că serviciile de bază le vor sta întotdeauna la dispoziție, chiar dacă traversează o zonă de rețea neupgradată sau dacă nu și-au upgradat terminalul, deși setarea dispozitivelor pentru utilizări de date este relativ simplă. Această caracteristică de interfață prietenoasă cu utilizatorul, deși intangibilă, este un factor cheie, în condițiile în care 30% din terminalele GPRS din Europa au fost returnate de utilizatorii frustrați până la începutul acestui an, conform declarațiilor lui John Marinho, vice-președinte pe gestiunea ofertei la Lucent Mobility Solutions Group. În combinație cu avantajele performanței datelor, disponibilității terminalelor, eficienței costurilor, a spectrului și ale flexibilității, popularitatea actuală a cdma2000 1x se explică, iar succesul pe viitor devine un proiect viabil.