.

În perioada 17-18 noiembrie, Comisia Europeană (CE) a fost gazda celui de al doilea Colocviu anual privind drepturile fundamentale, cu tema „Pluralismul mass-mediei și democrația.” Un sondaj Eurobarometru publicat pe 17 noiembrie arată că cetățenii europeni își pun probleme privind independența mass-media; gradul de încredere în mass-media este scăzut, lumea fiind îngrijorată de impactul discursurilor online de incitare la ură.

Mass–media: vitale pentru democrație
Discuțiile au fost coordonate de către prim-vicepreședintele Frans Timmermans, de comisarii Günther Oettinger și Věra Jourová, iar reprezentanți la nivel înalt din mass-media, ai statelor membre, ai instituțiilor europene și ai organizațiilor internaționale, ai mediului academic și ai societății civile. Temele abordate au vizat modalitatea de a proteja și de a promova libertatea și pluralismul mass-media în UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene, dl Frans Timmermans, susține că: „Mass-media libere și pluraliste sunt vitale pentru societățile noastre democratice. Fără mass-media de calitate nu poate exista o dezbatere publică pe măsură. Iată, de ce trebuie să ne asigurăm că jurnaliștii își pot desfășura activitatea în deplină libertate. Cetățenii Europei trebuie să poată avea încredere în independența presei dacă ne dorim ca democrațiile noastre să funcționeze adecvat.” La rândul său, Günther Oettinger, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a adăugat: „Democrațiile noastre au nevoie, în mod vital, de un jurnalism de calitate, bazat pe fapte. Pentru ca mass-media să-și poată desfășura activitatea în mod corect, este nevoie de condiții adecvate. Recent am propus consolidarea independenței organismelor de reglementare a mass-media, ca parte a noilor norme UE în domeniul audiovizualului. Contez pe sprijinul Parlamentului European și al statelor membre pentru adoptarea acestei propuneri.” În final, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a precizat: „Incitarea la ură practicată pe scară largă în mediul online, relevată de sondajul Eurobarometru, subliniază impactul abuzurilor și al amenințărilor cu care se confruntă jurnaliștii și actorii noilor mijloace de comunicare în masă. Această problemă trebuie abordată de urgență. Cetățenii trebuie să se simtă în siguranță atunci când se exprimă în mediul online și jurnaliștii trebuie să aibă posibilitatea de a-și desfășura activitatea fără interferențe. Comisia va examina normele UE privind protecția surselor jurnaliștilor și denunțările”.

Publicul și jurnaliștii: îngrijorați cu privire la independența presei
În pregătirea colocviului, CE a efectuat o consultare publică și a realizat un sondaj Eurobarometru privind pluralismul mass-media și democrația. Rezultatele sunt disponibile online și vor sta la baza discuțiilor. Eurobarometrul evidențiază următoarele aspecte:
1) majoritatea respondenților (57 %) consideră că mass-media din țara lor este afectată de presiuni politice sau comerciale;
2) doar puțin peste jumătate din respondenți (53 %) sunt de părere că mass-media din țara lor oferă informații fiabile;
3) 75 % dintre respondenții care participă la discuții în rețelele de socializare au fost martori sau victime ale abuzurilor, incitărilor la ură sau amenințărilor online și aproape jumătate dintre aceștia (48 %) declară că, din această cauză, se simt descurajați să mai participe la astfel de dezbateri;
4) doar 37 % dintre respondenți sunt de părere că organismul de supraveghere în domeniul audiovizual din țara lor este liber și neafectat de presiuni;
5) categoriile cele mai sărace și mai puțin educate de populație înregistrează și cel mai scăzut grad de încredere în mass-media.

Colocviul a abordat următoarele teme: protejarea și promovarea libertății mass-media și a independenței față de presiunile politice sau financiare; capacitarea jurnaliștilor și protejarea acestora de amenințări, violență fizică și discursuri care instigă la ură; importanța educației în domeniul mass-media și a eticii pentru dezbaterea și participarea politică; oportunitățile și provocările legate de noile mijloace de informare în masă, de noile platforme de internet și de comunicare socială.

 

Documentație suplimentară
1. Fișă informativă referitoare la sondajul Eurobarometru din 2016 privind pluralismul mass-media
2. Sondaj Eurobarometru privind pluralismul mass-media și democrația, 2016
3. Programul colocviului
4. Raport de sinteză privind consultarea publică pe tema „Pluralismul mass-media și democrația”
5. Noile norme UE în domeniul audiovizualului propuse de CE în luna mai 2016
6. Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-media

Proiecte sprijinite de UE în domeniul libertății mass-media
A) Raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale privind „Violența, amenințările și presiunile exercitate împotriva jurnaliștilor și a altor actori din mass-media în Uniunea Europeană”;
B) Raportul Agenției pentru Drepturi Fundamentale privind „Incitarea la ură în conținuturile din mass-media și în discursurile politice în statele membre ale Uniunii Europene”

Sursa: