.

Comisia Europeană (CE) și Fondul european de investiții (FEI) oferă microîntreprinderilor acces la finanțare, mobilizând fonduri în valoare de 237 de milioane de euro sub formă de împrumuturi destinate susținerii a 20 000 de microîntreprinderi europene. Obiectivul este de a îmbunătăți accesul la microfinanțare, oferind împrumuturi de până la 25.000 euro în special persoanelor vulnerabile și microîntreprinderilor. CE va susține, în premieră, întreprinderile sociale prin investiții de până la 500.000 euro.

România în topul finanțărilor microîntreprinderilor din UE
Un număr record, 20.000 de microîntreprinderi vor avea acces la împrumuturi în valoare de 237 de milioane euro în cadrul Programului Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI). Fondul european de investiții (FEI), care gestionează programul „Garanția EaSI” în numele CE și șase instituții de microfinanțare au semnat pe 19 octombrie acorduri de garantare care vor deschide accesul microîntreprinderilor la finanțare. Astfel, CE va contribui cu 17 milioane de euro la garanțiile care fac obiectul acordurilor semnate săptămâna trecută și care se așteaptă să genereze microcredite în valoare de 237 de milioane de euro.

„Îi felicit pe cei 6 furnizori de microcredite din Franța, Irlanda, Țările de Jos, România și Spania care semnează acorduri de garantare pentru a facilita accesul microîntreprinderilor la finanțare. Microfinanțarea reprezintă un instrument esențial pentru promovarea spiritului antreprenorial și combaterea excluziunii sociale și financiare. Comisia Juncker s-a angajat să impulsioneze creșterea economică și să creeze locuri de muncă și iată că astăzi prezentăm măsuri concrete în vederea atingerii acestui obiectiv prioritar.” , susține Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă. La rândul său, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a precizat:  „Sunt încântat să semnez primele noastre acorduri de microfinanțare la numai câteva luni de la lansarea Garanției EaSI. Fondurile în valoare de 237 de milioane de euro oferă un impuls sectoarelor microfinanțării și vor constitui un sprijin pentru micii întreprinzători dezavantajați, dintre care mulți au fost înainte șomeri. De asemenea, mă bucur că încheiem astăzi acorduri cu aceste instituții, dintre care unele au furnizat cu succes sprijin sub formă de microfinanțare la nivelul UE în ultimii ani. Ne așteptăm totodată să semnăm tranzacții similare și în lunile viitoare.” 

Cine sunt beneficiarii acestor acorduri
Cele șase acorduri de garantare îi vizează pe cei care doresc să-și creeze sau să-și dezvolte propria microîntreprindere, în special persoanele care au dificultăți în a intra pe piața muncii sau în privința accesului la finanțare. Aceste prime acorduri care le vor permite microîntreprinderilor să beneficieze de împrumuturi vor fi semnate, la numai 5 luni de la lansarea inițiativei EaSI, între FEI și următoarele instituții din 6 țări membre: Qredits Microfinanciering (Țările de Jos), Association pour le Droit à l'Initiative Economique (Franța), Microfinance Ireland (Irlanda), PerMicro (Italia), Laboral Kutxa/ Caja Laboral Popular (Spania) și Nextebank (România). În total, se preconizează că Garanția EaSI, în valoare de 96 de milioane de euro, va oferi un efect de accelerare de peste 500 de milioane de euro în perioada 2014-2020. Este vorba despre împrumuturi, cu scopul de a promova crearea de locuri de muncă și creșterea economică în Europa în următorii 15 ani, deblocând astfel un total de 30.800 de microcredite și 1.000 de împrumuturi pentru întreprinderile sociale. Garanția de 96 de milioane de euro pentru furnizorii de microfinanțare sau finanțare socială este gestionată de FEI în numele Comisiei Europene. FEI nu va oferi întreprinderilor sprijin financiar direct, ci va implementa instrumentul de finanțare prin intermediari financiari locali, cum ar fi instituții de microfinanțare, finanțare socială și instituții de garantare, precum și bănci care își desfășoară activitatea în cele 28 de state membre ale UE și în alte țări care participă la programul EaSI. Țările care au posibilitatea să participe sunt țările SEE, în conformitate cu Acordul privind SEE, țările AELS, precum și țările candidate și potențial candidate la UE, în conformitate cu acordurile-cadru încheiate cu acestea. Acești intermediari vor trata direct cu părțile interesate pentru a le oferi sprijin în cadrul Garanției EaSI.

Ce e Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială
În cadrul Programului Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), Comisia Europeană sprijină microfinanțarea și finanțarea antreprenoriatului social cu un pachet financiar total de 193 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Din această sumă, 96 de milioane de euro vor fi utilizate ca garanție pentru împrumuturi. Obiectivul este acela de a îmbunătăți accesul la microfinanțare, oferind împrumuturi de până la 25 000 EUR în special persoanelor vulnerabile și microîntreprinderilor. Totodată, Comisia Europeană va sprijini, în premieră, întreprinderile sociale prin investiții de până la 500 000 EUR. Sprijinul pentru microfinanțare și antreprenoriat social va fi inițial implementat prin intermediul Garanției EaSI, care le va permite furnizorilor de microcredite și investitorilor în întreprinderi sociale să vină în întâmpinarea antreprenorilor care nu ar fi avut acces la finanțare în alte condiții, din considerente de risc. Comisia Europeană a ales FEI pentru a implementa garanția EaSI.

Ce e Fondul european de investiții
Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Scopul său principal este acela de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Europa, oferindu-le acces la finanțare. FEI concepe și dezvoltă operațiuni de capital de risc și capital de creștere, precum și instrumente de garantare și de microfinanțare, care vizează în mod specific acest segment de piață. În această calitate, FEI urmărește îndeplinirea obiectivelor UE de sprijinire a inovării, cercetării și dezvoltării, a spiritului antreprenorial, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă. Angajamentele nete totale ale FEI către fondurile de capital privat se ridicau la peste 8,8 miliarde de euro la sfârșitul anului 2014. Cu investiții în peste 500 de fonduri, FEI este un actor de prim rang în sectorul investițiilor de risc din Europa, date fiind amploarea și obiectul investițiilor sale, în special în tehnologii avansate și în societăți nou înființate. La sfârșitul anului 2014, garanțiile FEI pentru portofoliile de împrumuturi se ridicau în total la peste 5,6 miliarde EUR pentru mai mult de 350 de operațiuni, plasând FEI într-o poziție de garant european major al IMM-urilor și de garant de primă importanță în domeniul microfinanțărilor.

Documentație utilă
1. Programul EaSI
2. Sprijin din partea UE pentru antreprenoriatul social
3. Fondul European de Investiții (FEI)
 

Sursa: Ion VACIU