.

Comisia Europeană (CE) a remis României cea de-a doua scrisoare de notificare în cazul de infringement privind independența Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), acțiune demarată în luna ianuarie 2009. Autoritățile române au două luni la dispoziție să răspundă informațiilor solicitate de CE, anunță oficialii Comisiei de la Bruxelles. Pe agenda oficialilor puterii de la București nu s-a plasat și asigurarea independenței ANCOM, oficialii europeni privind cu îngrijorare intruziunile politicului în actul de business din industria telecom.

Bruxelles s-a fript cu puterile de la București

„Dacă autoritățile române nu vor satisface temerile Comisiei în această perioadă, CE urmează să trimită României o solicitare formală, sub forma unei opinii argumentate conform cu procedurile de infringement, de amendare a legislației astfel încât independența autorității de reglementare în telecomunicații să fie garantată în conformitate cu legislația Uniunii Europene", solicită oficialii europeni. CE a declanșat în 2009 două proceduri de infringement împotriva României, în lunile ianuarie și octombrie. Prima dintre acestea vizează absența unei legi, în România, care să garanteze independența ANCOM, dar și faptul că Guvernul poate folosi instrumente legislative de urgență pentru a restructura această instituție. Procedura declanșată în octombrie vizează tot chestiuni legate de independența autorității telecom, însă se axează pe separarea instituțiilor publice care supraveghează operatorii telecom de influența instituțiilor publice care furnizează servicii telecom. Prima scrisoare de notificare formală privind infringement-ul în telecom a fost transmisă României în ianuarie 2009, ca reacție a CE la restructurarea instituției și demiterea președintelui acesteia prin ordonanță de urgență, în septembrie 2008, arată documentul CE. „Autoritatea română de reglementare în telecomunicații a fost restructurată de guvern de patru ori în ultimii cinci ani, prin instrumente legislative de urgență, în timp ce un departament al guvernului exercită activități de acționariat și control la companii care furnizează rețele și/sau servicii telecom", notează Comisia. Totodată, CE consideră că ANCOM este într-o situație incertă, iar independența agenției este pusă sub semnul întrebării și de faptul că ordonanța de urgență prin care a fost restructurată și redenumită instituția nu a fost încă aprobată de Parlament.

CE se teme de intruziunea politicului în business

În octombrie 2009 CE avertiza Guvernul că va trece la a doua fază a procedurii de infringement pentru neîndeplinirea obligațiilor în domeniul comunicațiilor, dacă ordonanța privind înființarea ANCOM, pentru care Executivul a garantat cu majoritatea parlamentară, nu este aprobată rapid de Senat. ANCOM a fost înființată de Guvern în luna martie 2009, după ce Comisia Europeană a atenționat România că decizia fostului Cabinet de a demite președintele autorității naționale de reglementare și de a restructura instituția reprezintă o gravă încălcare a independenței acestui organism. În noua structură, autoritatea de reglementare în domeniu funcționează sub control parlamentar, cu o conducere numită de șeful statului la propunerea Guvernului. Ordonanța a fost transmisă Parlamentului spre dezbatere și aprobare, a fost adoptată de Camera Deputaților, dar nu a primit un număr suficient de voturi și pentru avizul Senatului. Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență urma să fie reintrodus pe ordinea de zi a plenului Senatului, la o dată decisă de Biroul Permanent. Un document ministerial obținut de agenția Mediafax relevă însă că directorul general al Directoratului pentru Societatea Informațională din cadrul Comisiei Europene, Fabio Colasanti, a contactat telefonic autoritățile române și a avertizat că întârzierea în adoptarea legii de aprobare a ordonanței „împinge Comisia să treacă în a doua fază a procedurii de infringement". A doua etapă a acestei proceduri presupune transmiterea unui aviz motivat, înainte ca dosarul să fie transmis Curții Europene de Justiție.

Situația ANCOM a rămas incertă afectând industria telecom

Documentul releva totodată că reprezentanții Comisiei Europene au solicitat la început ca actul normativ de înființare a ANCOM să reprezinte o lege aprobată de Parlament și nu o ordonanță de urgență, ca în cazurile care au atras sancțiunea CE, dar Guvernul a insistat pentru ordonanță de urgență. „Partea română a reușit să explice Comisiei Europene urgența adoptării noului act normativ motivând situația incertă de la nivelul pieței telecomunicațiilor din România, ca urmare a declanșării procedurii de infringement, existând pericolul ca actele adoptate de către fosta Autoritate să nu mai fie luate în considerare de către operatori, din cauza iminentei modificări legislative. Această motivare a fost acceptată numai împreună cu scrisoarea primului-ministru, prin care se garantează faptul că actul normativ nu va suferi modificări în viitorul apropiat prin intermediul altor ordonanțe de urgență", se arăta în document. Sursa citată releva totodată că un alt motiv pentru care Comisia Europeană a acceptat soluția ordonanței de urgență a fost că „Guvernul beneficiază de o puternică susținere parlamentară, fapt ce îi va permite să adopte de urgență legea de aprobare a ordonanței". Situația nu s-a rezolvat nici astăzi, la șase luni de la această semnalare a situației incerte în care se află ANCOM.