.

Simptomele crizei datoriilor din zona euro vor persista cel puțin încă un an, conform analiștilor consultați de Reuters, ce consideră că guvernele vor continua, o perioadă, să aibă dificultăți în controlul datoriilor. Încetinirea creșterii economice în SUA reprezintă cel mai mare risc pentru redresarea sustenabilă a zonei euro, alte pericole fiind impactul măsurilor de austeritate și temerile legate de nivelul datoriilor, sunt concluziile unui sondaj la care au participat 60 de analiști. Dacă majoritatea celor consultați susțin că criza va mai continua cel puțin un an, 26 dintre aceștia cred că durata crizei va fi de cel puțin doi ani. Criza este definită, în sondaj, o situație economică în care spread-ul obligațiunilor pe termen de 10 ani, emise de cel puțin două state din zona euro, este cu un punct procentual peste randamentul obligațiunilor germane, considerate de referință. Mai multe guverne din zona euro s-au angajat să ia măsuri drastice de austeritate pentru reducerea deficitelor bugetare, dar majoritatea programelor se află în stadii incipiente. Zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea o creștere economică de 1%, dar atenția analiștilor s-a orientat în ultima lună de la criza datoriilor suverane din Europa la încetinirea avansului din SUA. Care este reacția statului român la această prelungire a crizei?

Ultimul tun de stat: RA-APPS sparge 30 mil. euro pentru noile e-cărți de identitate

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a inițiat procedura de achiziționare a unor linii de producție a cărții electronice de identitate pentru cetățenii români, într-un contract de 30-32 milioane euro. Introducerea pe piață a acestui nou tip de document a fost amânată succesiv, din 2003 până în ianuarie 2011. Procedura de achiziționare va fi organizată la 25 august 2010, iar valoarea contractului de achiziție a fost estimată la 30-32 milioane euro, fără TVA, conform anunțului de intenție lansat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), citat de Mediafax. Termenul prevăzut pentru introducerea cărții electronice de identitate, stabilit inițial pentru 1 ianuarie 2003, a fost prelungit de mai multe ori de Guvern, până la 1 ianuarie 2011. Ultima amânare a termenului a fost explicată de Guvern prin faptul că introducerea cărții electronice de identitate este condiționată de modernizarea Sistemului Național Informatic de Evidență a Populației și că platforma-pilot de constituire a sistemului informatic pentru emiterea documentului va fi realizată începând cu 1 iulie 2010. Așadar, amânată din 2003, pleașca noilor cărți de identitate cade tot în capul Guvernului Boc, care evident că va umfla nota de plata, după principiul „după noi potopul".

Intel cumpără McAfee cu 7,68 mld dolari

În același timp, liderul global de procesoare, Intel, a agreat preluarea furnizorului de programe software de securitate McAfee, pentru 7,68 miliarde de dolari, pentru extinderea pe segmentul de profil, conform Bloomberg. Acționarii McAfee vor primi 48 de dolari per acțiune, cu 60% peste prețul de închidere al titlurilor atins ieri (18 august), anunță oficialii Intel. Preluarea McAfee, companie devansată în domeniul aplicațiilor de securitate de Symantec, va permite Intel să își extindă operațiunile în domeniul producției de echipamente wireless. CEO-ul Intel, Paul Otellini, încearcă să relanseze astfel eforturile Intel de a pătrunde și pe piața terminalelor mobile, cea mai eficientă vacă de muls din industria IT&C. Procesoarele Intel acoperă peste 80% din computerele la nivel mondial, în această cifră nefiind incluse însă și terminalele mobile. Acțiunile McAfee s-au apreciat brusc cu 18,37 dolari, respectiv cu 61%, la 48,3 dolari pe unitate, înainte de deschiderea tranzacțiilor de la New York. De la începutul acestui an, titlurile acestei companii se depreciaseră cu 26%, până în momentul anunțului Intel. Se pare că tot răul spre bine.