.

Comisia Europeană a lansat, pe 26 mai 2015 - Platforma inteligentă de specializare în energie - un instrument de susţinere al statelor membre și regiunilor ce folosesc fondurile Politicii de Coeziune în proiecte pentru creșterea utilizării energiei regenerabile. Platforma va asigura regiunilor împărtășirea experienței rezultată în urma investițiilor în energia regenerabilă, în special în tehnologiile inovatoare de reducere a amprentei de carbon. 

Noua provocare regională: specializarea inteligentă
Noul proiect se bazează pe o platformă de "specializare inteligentă" în cercetare-inovare realizată în cooperare de către Comisia Europeană (politica regională și energie) și Centrul Comun de Cercetare (JRC). Beneficiarele sunt cele 172 de regiuni sau state membre din întreaga Europă care participă la această platformă, iar peste 100 dintre acestea au ales energia ca domeniu de specializare inteligentă. Specializarea inteligentă este o abordare inovatoare, dezvoltată de Comisia Europeană pentru a stimula creșterea economică și prosperitatea la nivel regional. Aceasta încurajează utilizarea eficientă și orientată a investițiilor publice în cercetare-inovare pentru a crea avantaje competitive și a permite regiunilor să se specializeze în domenii considerate a fi punctele lor forte. Noua platformă pentru energie oferă informații, cunoștințe și expertiză de investiții în proiectele energetice, în conformitate cu nevoile factorilor de decizie, a autorităților și părților interesate responsabile de energie și de cercetare.

"În perioada 2014 - 2020, mai mult de 38 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune vor fi investite în realizarea Uniunii Energetice și pentru favorizarea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon. Această sumă reprezintă dublul investițiilor realizate în perioada anterioară. Finanțarea politicii de coeziune oferă multe oportunități, însă ridică provocări importante regiunilor în ceea ce privește implementarea proiectelor co-finanțate de UE în domeniul energiei. Acesta este motivul pentru care salut noua platformă, care va reuni cunoștințele comune în domeniul energiei regenerabile și va ajuta regiunile să utilizeze eficient fondurile disponibile pentru soluții inovatoare", susţine comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, la lansarea Platformei.

Exemple de proiecte finanțate prin politica de coeziune
1. WAVE HUB – o soluție inovativă pentru energia regenerabilă (Anglia)
2. The Green Building Cluster – energizând clădirile într-un mod adecvat (Austria)
3. Schema de renovare a clădirilor publice (Lituania)

Documentaţie utilă
- Lansarea Platformei inteligente de specializare în Energie
- Lansarea Platformei inteligente de specializare în Energie (video)
- Politica de coeziune a Uiunii Europene –provocările schimbărilor climatice și a securității energetice
- Politica regională: Economia cu o amprentă redusă de carbon

Sursa: Ion VACIU