.

CE a lansat pe 10 iulie o procedură de infringement împotriva României, cerând Bucureştiului să pună în aplicare pe deplin Directiva privind prelungirea, de la 50 la 70 de ani, a duratei de protecţie de dreptului de autor şi a anumitor drepturi conexe, se arată într-un comunicat al Comisiei, citat de Mediafax. Comisia Europeană a cerut României, Franţei şi Poloniei "să pună în aplicare pe deplin Directiva 2011/77/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de protecţie a dreptului de autor şi a anumitor drepturi conexe". Potrivit sursei citate, Directiva prelungeşte termenul de protecţie de care beneficiază artiştii şi fonogramele de la 50 la 70 de ani. Totodată, ea conţine măsuri conexe, precum clauzele "utilizezi sau pierzi", care trebuie incluse de-acum în contractele dintre artişti şi casele de discuri.

CE informează că termenul-limită pentru punerea în aplicare a Directivei în legislaţia naţională a fost 1 noiembrie 2013. Cu toate acestea, până în prezent, Franţa şi România nu au notificat măsuri de punere în aplicare.

"Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat (infringement), a doua etapă a procedurilor aplicate în caz de constatare a nerespectării legislaţiei UE. În cazul în care nu sunt notificate măsuri adecvate în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită Franţa, Polonia şi România în faţa Curţii de Justiţie a UE", se mai arată în comunicat.