.

Pregătiți-vă ca peste vreo 5-6 ani să scoateți la pensie actualul dumneavoastră Personal Computer (PC)! El va fi înlocuit de o mulțime de aparate, simplu de utilizat, care vor comunica între ele fără fir și vor fi dedicate câtorva funcții precise. În mai puțin de zece ani, veți putea sta tolănit pe plajă și 'naviga' pe Internet prin intermediul organizer-ului dumneavoastră. Ecranul computerului va avea forma unui poster flexibil pe care-l veți putea rula și derula de un număr infinit de ori și care vă va permite să vizionați filme pe un ecran cu înaltă definiție, la plăcuta umbră realizată pe plajă de umbrela dvs. de soare.

În laboratoarele de cercetări ale unor firme de reputație mondială (cum ar fi IBM, Apple, Fujitsu, Microsoft, Intel sau AMD), inginerii testează, deja, aparatele novatoare puse la punct cu ajutorul tehnologiilor de vârf ale viitorului. Pretutindeni, numeroase echipe de oameni de știință lucrează intens pentru punerea la punct a noi aparate care vor asculta '“ în continuare '“ de legea lui Moore și-și vor dubla frecvența de lucru la fiecare doi ani. Primele modele cu 64 biți sunt prevăzute pentru anul 2005, capacitatea memoriilor de stocare, a discurilor dure, a DVD etc. urmând a fi multiplicată cu factorul zece. Veți putea consulta atunci '“ indiferent de locul în care vă veți afla pe glob '“ toate mesajele electronice (e-mail-urile) pe care le-ați primit, veți putea tele-încărca muzica care vă place din Internet, veți putea vedea filme, în direct, pe Web, ca și când v-ați afla într-o sală de cinematograf, între altele și grație debitelor mari care vă vor sta permanent la dispoziție - datorită generației a treia de telefoane mobile.

Prin anii 2007-2008 veți putea agăța ecranul dvs. extra-plat pe perete, așa cum faceți acum cu un tablou. În anumite cazuri de mobilitate, datorită prezenței unor diode emițătoare ultra plate și ultra flexibile, ecranul fiind alcătuit dintr-un material extrem de suplu, va putea fi rulat și derulat '“ în funcție de necesitățile dvs. Cum noua tehnologie folosită în acest scop va permite multiplicarea cu zece a punctelor luminoase ale ecranului, se va putea ajunge la o definiție de 300 puncte pe țol, ceea ce reprezintă o calitate foarte apropiată de a fotografiei. Cu generalizarea legăturilor fără fir, nu veți mai fi legat de locul dvs. obișnuit de muncă. Șoricelul nu va mai exista (întrucât gesturile mâinii '“ interpretate de o cameră minusculă '“ vor putea deplasa cursorul, înregistra cifre etc.), claviatura va avea mai puține taste (fiind pe jumătate virtuală), mașina propriu-zisă (computerul) va fi de zece ori mai puternică decât cea de astăzi. Handy-ul și organizer-ul dvs. vor putea comunica cu rețeaua telefonică printr-o legătură fără fir, grație unei cutiuțe minuscule strecurate în buzunarul dvs. Camescopul și aparatul fotografic numeric (digital) vor fi integrate într-un singur dispozitiv ușor de manipulat, la care va trebui să schimbați doar obiectivul '“ în funcție de activitatea pe care doriți s-o realizați (filmare sau fotografiere). Gravarea de discuri se va putea face folosind un DVD portabil de 100 Gocteți, realizat separat '“ după cum doriți (sau nu) să-l luați cu dvs. în deplasare.

Capacitatea discului dur va fi nu de Giga-octeți '“ ca acum '“ ci de Tera-octeți; claviatura, după cum spuneam, va fi pe jumătate virtuală, canalele de comunicare a datelor vor fi canale radio, înregistrarea sunetului și a imaginilor se va putea face, firește, cu același aparat. Pentru a vă auto-proteja de acțiunile nedorite de pirataj veți avea la dispoziție stick-uri de memorie pentru transferul datelor personale, capacitatea lor putând ajunge la 8 Gocteți pentru o dimensiune comparabilă cu cea a tabletelor de medicamente. Chiar dacă '“ ferească Dumnezeu! '“ ați pierdut stick-ul, datele dvs. sunt protejate printr-o parolă și/sau alte mijloace criptografice. Imprimanta, scanerul și foto-copiatorul vor fi reunite într-un singur dispozitiv ușor de folosit, iar organizer-ul și telefonul dvs. mobil vor fi legate între ele cu ajutorul unei centrale telefonice de buzunar.

Iată tot atâtea argumente care ar trebui să vă determine să vă imaginați, de pe acum, o mulțime de utilizări zilnice ale viitoarelor aparate sofisticate (dar ușor de mânuit) pentru a putea profita din plin de această uriașă putere și flexibilitate a viitoarelor computere, de care veți putea dispune cât de curând; căci timpul trece repede, iar anii 2007-2008 vor veni ca mâine...