.

Comisia Europeană (CE) va acorda trei premii în valoare totală de 1 milion de euro cercetătorilor care vor dezvolta un scaner alimentar. Cu ajutorul noului echipament electronic consumatorii vor analiza compoziția alimentelor și vor putea calcula aportul de calorii zilnic. Cercetătorii interesați sunt invitați să își înregistreze proiectele în concurs în perioada 9 septembrie 2015 - 9 martie 2016, anunță oficialii CE, pe pagina de internet a concursului.

Cum prevenim îmbolnăvirile cauzate de alimentația nesănătoasă
Cercetătorii trebuie să propună o soluție inovatoare care prezintă într-o manieră coerentă informațiile nutriționale și caracteristicile care pot avea efecte negative, precum aportul de calorii, ingredientele și substanțele alergene.  Scanerul ar trebui să ofere utilizatorului informații relevante pentru starea sa de sănătate și stilul de viață. Prin această competiție europeană, CE își propune să prevină îmbolnăvirile asociate unei alimentații nesănătoase, cum ar fi alergiile alimentare, obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Consumatorii ar beneficia astfel de un instrument simplu de utilizat, accesibil și non-invaziv cu ajutorul căruia ar putea lua decizii informate cu privire la regimul alimentar. Acest premiu face parte din seria celor cinci competiții "Orizont 2020" pentru anul 2015. Celelalte patru concursuri din acest program se referă la: depășirea limitelor în domeniul transmisiunilor prin fibră optică; partajarea spectrului de frecvențe în colaborare; mai buna utilizare a antibioticelor; materiale pentru un aer mai curat.

Alimentația condiționează sănătatea
Alimentația este o sursă de îngrijorare pentru foarte mulți oameni, în principal din motive legate de sănătate. Aproximativ 17 milioane de europeni suferă de alergii alimentare; dintre aceștia, 3,5 milioane au sub 26 de ani. În anul 2014, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat că 39% dintre adulți sunt supraponderali și 13% obezi la nivel planetar. Se estimează că 43 de milioane de europeni vor suferi de diabet până în 2030, comparativ cu 35 de milioane în 2011. În Europa, bolile cardiovasculare cauzează de 46 de ori mai multe decese comparativ cu SIDA, tuberculoza și malaria luate împreună.

Documentație utilă
1. Pagina de internet a concursului
2. Regulamentul de participare
3. Premiile "Orizont 2020"
4. Poster premiu
5. Afiș concurs
6. Video concurs

Sursa: Ion VACIU