.


Provocarea colectării și utilizării datelor este un fenomen care ia amploare la nivel global, ca răspuns la cererile companiilor și ale cetățenilor. În acest sens, Comisia Europeană (CE) invită guvernele naționale să țină pasul cu revoluția în domeniul volumelor mari de date (fenomenul Big Data şi Cloud). Astfel, pentru a ajuta cetățenii și firmele din UE să valorifice mai rapid imensul potențial al datelor, CE va colabora cu Parlamentul și Consiliul la încheierea eficientă a reformei normelor UE de protecție a datelor, anunţă oficialii CE. În final, se va adopta Directiva privind securitatea rețelelor și a informației pentru a asigura un nivel ridicat de încredere, aspect critic pentru o economie de succes bazată pe aplicaţii şi date.

Temerile asupra Big Data sunt nejustificate
În fiecare minut, la nivel global, sunt generate 1,7 milioane de miliarde de octeți (bytes) de date, echivalentul a 360.000 de DVD-uri: adică peste 6 megabytes de date per persoană, zilnic. Ca urmare, sectorul de date crește anual cu 40%, de 7 de ori mai repede decât piața mondială a informațiilor și a comunicațiilor. Volumele mari de date contribuie deja la accelerarea procesului de diagnosticare a leziunilor cerebrale, la identificarea locului perfect de amplasare a parcurilor eoliene, la evitarea congestionării traficului, sau la prognoza culturilor agricole în țările în curs de dezvoltare. Valoarea tehnologiei și a serviciilor privind volumele mari de date la nivel mondial va crește la 16,9 miliarde USD în 2015 și datorită datelor vor fi create sute de mii de noi locuri de muncă în Europa. Companiile ale căror procese decizionale sunt bazate pe cunoștințele generate de date înregistrează o creștere a productivității de 5-6%.

„Este momentul să ne concentrăm asupra aspectelor pozitive ale volumelor mari de date. Termenul «volume mari de date» are o conotație negativă și stârnește temeri care, în mare parte, sunt nejustificate. Este necesar ca liderii europeni să exploateze potențialul volumelor mari de date.”, susţine vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, totodată şi comisarul Agendei Digitale a UE.

Probleme identificate în consultările publice privind Big Data
- lipsa unei coordonări transfrontaliere
- infrastructură și oportunități de finanțare insuficiente
- lipsa experților și a competențelor corespunzătoare în domeniul datelor
- un cadru juridic fragmentat și extrem de complex

Care sunt însă principalele acțiuni concrete propuse în prezent pentru soluționarea acestor probleme:
- înființarea unui parteneriat public-privat în domeniul volumelor mari de date, prin intermediul căruia să se acorde fonduri pentru ideile revoluționare în materie de volume mari de date, în domenii precum medicina personalizată și logistica produselor alimentare.
- crearea, în cadrul programului Orizont 2020, a unui incubator de date deschise, pentru a sprijini înființarea de către IMM-uri a unor lanțuri de aprovizionare bazate pe date și utilizarea, într-o măsură mai mare, de către acestea, a cloud computingului.
- propunerea unor noi norme privind „dreptul de proprietate asupra datelor” și responsabilitatea furnizării de date în cazul în care acestea sunt culese prin intermediul „internetului obiectelor” Internet of Things dar şi Machine to Machine.
- inventarierea standardelor în materie de date, identificarea eventualelor lacune.
- stabilirea unor centre de calcul intensiv de excelență în scopul creșterii numărului de lucrători europeni calificați în domeniul datelor.
- crearea, în mai multe state membre, a unei rețele de instalații de prelucrare a datelor.

CE va extinde acţiunile la o scară mai largă sau le va continua
CE este foarte decis să extindă investițiile în tehnologia 5G (pentru care deja s-a alocat deja suma de 700 de milioane euro unui parteneriat public-privat) prin acorduri internaționale, cum ar fi acordul dintre Comisia Europeană și Coreea de Sud, încheiat în luna iunie. Mai mult, mai putem aminti despre Marea Coaliție pentru locuri de muncă în sectorul digital și inițiativa intitulată „Deschiderea educației”, pentru a elimina decalajul în materie de competențe, precum şi elaborarea  unui ghid de bune practici pentru autoritățile publice și date deschise (open data).

 

Sursa: Ion VACIU