.

Piața românească de telecomunicații atrage investitori și din Europa Centrală.

În perspectiva liberalizării pieței, Optokon Co. Ltd, companie cehă de fibre optice, a anunțat că va deschide o reprezentanță în România pentru vânzare directă și asistență tehnică.

Pentru primul an de activitate, Optokon România și-a propus o cifră de afaceri de 500.000 USD. 'žÎn trimestrul 4 din 2002 va fi deschis un laborator de producție a elementelor pasive de interconectare optică, în vederea onorării comenzilor cu termen scurt de livrare și volum mare', a declarat Cristian Gheorghe, country manager Optokon România. 'žStrategia de piață a reprezentanței din România se axează pe două direcții. Prima vizează distribuția de elemente de interconectare pe fibră optică necesară integratorilor de sisteme, precum și pe suportul tehnic și asistența acordate acestora în elaborarea și instalarea sistemelor de comunicații optice. A doua direcție o reprezintă operatorii de telecomunicații, furnizorii de servicii Internet, companiile de cablu TV și deținătorii de rețele optice de arie largă. Optokon urmărește parteneriate pentru dezvoltarea și întreținerea infrastructurii lor de comunicații optice, oferind soluții de interconectare și echipamentele necesare instalării, testării și întreținerii rețelelor optice". Optokon are, în prezent, filiale în Polonia, Slovenia, Ucraina și Slovacia și distribuitori autorizați în Bulgaria, Danemarca și Germania.

Optokon Co.Ltd a fost fondată în 1990 și a achiziționat linia de producție a conectorilor optici deținută anterior de compania Tesla. Sediul firmei și linia de asamblare se află în localitatea Jihlava din Republica Cehă. În 1996 a devenit divizie a companiei americane Methode Electronics. Optokon are o cifră anuală de afaceri de 12,5 milioane USD și 110 angajați.
Oferta companiei cuprinde elemente active și pasive de interconectare pe fibră optică, destinate telecomunicațiilor, comunicațiilor de date și prin cablu TV. Produsele includ conectori optici standard, elemente de interconectare, sisteme de distribuție a cablurilor optice, elemente optice pasive precum terminatoare optice, atenuatoare, cuploare, comutatoare optice, transceivere optice. Soluțiile de interconectare furnizate de Opotokon includ cabluri optice și fibră optică produse de Draka Denmark. Ca servicii, Optokon oferă instrumentație pentru instalare, teste și măsurători optice, prin parteneriatul cu JDS Uniphase, Kingfisher și Furukawa, pentru Europa Centrală și de Est. Printre clienții companiei se numără operatori de telecomunicații și cablu din Cehia (aici inginerii firmei construind și rețeaua națională de fibră optică), Ucraina și Polonia.