.

În luna noiembrie, Bosch a deschis oficial noul centru de cercetare și dezvoltare din Cluj. Înainte de deschiderea centrului, inginerii angajați au fost trimiși la diferite unități de cercetare Bosch din Germania și Ungaria, unde au fost școlarizați și au fost implicați în primele lor proiecte de lucru. Noul centru de cercetare și dezvoltare Bosch este primul deschis de concernul german în România. În paralel, Bosch a început să testeze și să livreze primele produse fabricate la noua unitate de producție din Cluj, a cărei deschidere oficială va avea loc anul viitor. Până la sfârșitul lunii noiembrie, Bosch a angajat aproape toate cele 325 de persoane de care avea nevoie anul acesta pentru activitățile de cercetare și producție. Concernul german va continua procesul de angajare pentru cercetare și producție și în anul 2014.

La nivel global, cercetarea și dezvoltarea joacă un rol foarte important pentru grupul Bosch, lucru dovedit de cei peste 42.000 de cercetători Bosch care sunt organizați într-o rețea internațională de cercetare și dezvoltare. Mai mult, anul trecut, Bosch a înregistrat 1.775 de patente la nivel global (câte 7 patente, în fiecare zi lucrătoare), compania plasându-se în topul primelor cinci companii inovatoare la nivel mondial. Investițiile în cercetare și dezvoltare ajung anual la aproximativ 9% din vânzările totale ale grupului german.

Aspirația majoră a grupului Bosch, realizabilă în cadrul echipelor internaționale de cercetare și dezvoltare, este aceea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții. Pentru atingerea acestui obiectiv, Bosch și-a ales cu grijă portofoliul de cercetare din România, astfel încât să atingă zonele de dezvoltare cruciale în noul său centru de cercetare.

Prin dezvoltarea de algoritmi de procesare a imaginilor pentru sistemele avansate de asistență pentru șoferi, inginerii români vor contribui la realizarea viziunii Bosch de conducere automată și fără accidente. Această viziune presupune, de asemenea, activități în domeniul sistemelor de asistență la parcare, de frânare automată și de manevrare a autovehiculelor.

Mai mult decât atât, Bosch lucrează la soluții durabile pentru producerea și utilizarea energiei electrice din surse regenerabile. În acest scop, inginerii Bosch din Cluj implementează soluții embedded inovatoare pentru invertoare fotovoltaice, folosind în premieră mondială o combinație a tehnologiei RFID, a comunicației Ethernet și a senzorilor de mișcare non-contact pentru controlul dispozitivelor.

Pentru asigurarea calității Bosch, produsele noi, cu o complexitate crescută, sunt testate în noul laborator prin probe de anduranță ale prototipurilor, în condiții de îmbătrânire accelerată și prin analize fizice ulterioare ale dispozitivelor testate. În viitor, domeniile de activitate vor fi extinse.

Despre investiția Bosch de la Cluj

Bosch a investit inițial suma de 77 de milioane de euro la Cluj. Noul centru de cercetare și producție ocupă o suprafață totală de circa 38.000 de m2. Până la sfârșitul anului 2013, 325 de angajați își vor desfășura activitatea în domeniul producției și cercetării în cadrul acestui centru. Peste 300 dintre aceștia au fost deja angajați și au terminat sau își desfășoară în prezent stagii de pregătire în centrele R&D și în fabricile Bosch din Europa. De-a lungul următorilor ani, locația urmează să fie extinsă, iar Bosch plănuiește să continue procesul de recrutare.

Din punct de vedere organizațional, acest nou centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă și produce unități electronice de comandă, semiconductori și senzori pentru industria auto și alte domenii. Divizia are 17 unități de producție la nivel mondial și un număr de aproximativ 20.000 de angajați.

Despre Bosch în România

Până în prezent, Grupul Bosch este reprezentat în România în patru orașe: București, Blaj, Cluj și Timișoara. În București, Bosch este prezent din anul 1994 printr-o societate de distribuție de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranță și comunicații, precum și echipamente auto pentru piața de aftermarket. Începând cu anul 1999, Bosch este prezent în capitală și prin BSH Electrocasnice SRL. Din 2007, la Blaj se află Bosch Rexroth cu o unitate de producție pentru tehnică liniară, care a fost extinsă în 2013 cu o nouă fabrică destinată industriei auto. Începând cu anul 2008, în Timișoara se află un centru de comunicare Bosch. În 2013, o nouă unitate de producție și dezvoltare destinată industriei auto și-a început activitatea la Cluj.

La începutul anului 2013, numărul total de angajați ai concernului Bosch în România era de circa 1.400 de persoane. Extinderea activităților locale de producție și dezvoltare va contribui la creșterea acestui număr până la finalul anului 2013, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajați.

Tehnologie Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. În anul fiscal 2012, vânzările acestuia au fost de 31,1 miliarde de euro sau 59% din cifra de vânzări totală a grupului. Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajați din sectorul Tehnologiei Auto activează în șapte domenii de activitate: tehnologii de injecție pentru motoarele cu ardere internă, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativă, sisteme de siguranță activă și pasivă, funcții de asistență și confort, sisteme de informare și comunicare la bord, precum și servicii și tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovații în industria auto, precum gestionarea electronică a motorului, sistemul antiderapare ESP® și tehnologia diesel common-rail.

Pentru mai multe informații, accesați pagina de internet

www.bosch-automotive.com.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. În anul fiscal 2012, aproape 306.000 de angajați au generat vânzări de 52,5 miliarde de euro. Începând cu anul 2013, grupul Bosch a fost structurat pe patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, energie și echipamente pentru construcții. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele aproape 360 de filiale și companii regionale din peste 50 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de țări. Această rețea internațională de dezvoltare, producție și vânzare reprezintă fundația creșterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit în 2012 peste 4,8 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare și a înregistrat aproape 4.800 de patente pe plan internațional. Prin toate produsele și serviciile sale, Bosch sporește calitatea vieții, oferind soluții care sunt atât inovatoare, cât și utile. În acest fel, compania oferă la nivel mondial „Tehnică pentru o viață".

www.bosch.com

www.bosch-press.com.