.

Noile tipuri de jucării pentru copii care au ca funcționalitate conectarea la Internet pot pune în pericol viața privată și siguranța utilizatorilor, atrag atenția experții Biroului Federal de Investigații (FBI), precizează Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pe propria pagina de Facebook, citat de Agerpres. 'FBI — Federal Bureau of Investigation atrage atenția părinților cu privire la noile tipuri de jucării pentru copii, care au ca funcționalitate conectarea la internet. Aceste jucării conțin, de obicei, senzori, microfoane, camere video, componente de stocare a datelor și alte capabilități multimedia — inclusiv recunoașterea vocii și localizare prin GPS. Astfel de caracteristici ar putea pune în pericol viața privată și siguranța copiilor, din cauza cantității mari de informații cu caracter personal care ar putea fi dezvăluite neintenționat', se arată în postarea CERT-RO.
 
În acest sens, specialiștii români au întocmit o listă de recomandări pentru a preîntâmpina astfel de evenimente nedorite. Pe listă se află, printre altele: documentarea cu privire la eventualele vulnerabilități de securitate, conectarea și utilizarea jucăriilor numai în medii cu acces Wi-Fi de încredere și verificarea dacă acestea primesc actualizări de securitate frecvent, documentarea cu privire la procesul de stocare a datelor utilizatorului, confidențialitate și dacă există rapoarte disponibile publicului cu privire la reputația lor, monitorizarea atentă a interacțiunii copiilor cu aceste jucării prin intermediul aplicației dedicate jucăriei (dacă aceasta este disponibilă), asigurarea asupra faptului că jucăriile sunt inactive, atunci când nu sunt folosite, în special cele care folosesc camere sau microfoane, și nu în ultimul rând, oferirea minimului necesar de informații pentru înregistrarea contului necesar și folosirea de metode de autentificare cât mai sigure (parole complexe, autentificare în doi pași).
 
Potrivit informațiilor de pe pagina Facebook a CERT-RO, recent, compania IOActive, specializată în domeniul securității cibernetice, a demonstrat cum se poate poate obține controlul de la distanță asupra unui Segway Minipro, prin intermediul aplicației dedicate de pe smartphone.