.

Potrivit celui mai recent studiu Eurostat, 859.000 de români, adică 10% din populația aptă de muncă, lucrează oficial cu fracțiune de normă, pentru a diminua din taxele şi impozitele plătite pentru stat. Dintre aceștia, 238.000 (27% din totalul angajaților cu normă redusă) se declară nemulțumiți de formula lor actuală de angajare, dorindu-și să petreacă mai mult timp la locul de muncă. Acest procent este apropiat de media europeană care, pentru anul 2014, a fost de 22%.

Număr dublu de bărbați români ce lucrează cu normă redusă față de media UE
La nivelul Uniunii Europene sunt 44,1 milioane de angajați ce lucrează în regim de fracțiune de normă, dintre care 9,8 milioane și-ar dori să lucreze mai mult decât o fac azi. Totodată, studiul relevă faptul că din totalul angajaților cu normă redusă din România care și-ar dori să lucreze mai mult decât o fac în prezent, cea mai mare parte o reprezintă bărbații (66%), acesta fiind cel mai ridicat procent din întreaga Uniune Europeană, cu o medie de doar 33%. În privinţa potențialului adițional al forței de muncă, România numără 376.000 de persoane care ar putea să muncească, însă nu-și doresc acest lucru și alte 3.000 de persoane care sunt dispuse să muncească, însă nu sunt disponibile imediat. Însumate, aceste două categorii de cetățeni români apți de muncă ar putea reprezenta un plus de 4,1% la numărul total de angajați în România.

Documentare
Statisticille Eurostat explicate: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Underemployment_and_potential_additional_labour_force_statistics

Sursa: Ion VACIU