.

Licitațiile pentru frecvența de 3,5 GHz alocată WiMAX în România vor fi lansate în a doua jumătate a anului, au anunțat reprezentanții MCTI și IGCTI pe 7 februarie, în cadrul evenimentului eFinance la care revista COMUNIC@ȚII Mobile a fost partener media. Banda de 3,5 GHz este în acest moment ocupată de 7 deținători de licență națională, informează IGCTI, care a anunțat că în mai va finaliza o evaluare a utilizării acestor licențe, rezultând în reactualizarea sau retragerea (și re-licitarea) lor. În plus, IGCTI ia în calcul posibilitatea stimulării eliberării spectrului în cazul unor deținători de licență din banda 3,5 GHz pe baza unor scheme de compensare.
WiMAX este o tehnologie de ultima oră, care nu este pe deplin certificată la nivel mondial, a precizat Cătălin Marinescu, președintele IGCTI. În unele țări din Europa, WiMAX este deja operațională în varianta de acces la puncte fixe (sau 802.16-2004), existând chiar o licență experimentală și în România. Cât privește tehnologia WiMAX mobil (sau 802.16e) - ce permite trecerea din raza unui punct de acces în a altuia fără întreruperea conexiunii, utilă pentru deplasarea în exteriorul clădirilor a PDA-urilor și laptopurilor - aceasta este încă în discuții la nivel mondial deoarece nu se știe în ce bandă ar putea opera noua tehnologie. IGCTI va consulta actorii din piață privind banda cea mai fezabilă pentru implementarea WiMAX mobil; opțiunea rezultată trebuie înaintată anul acesta către Comisia Europeană.
Reprezentanții autorităților prezenți la seminar au discutat 3 utilizări potențiale ale noii tehnologii:
l soluție de buclă locală pentru acces în bandă largă unde nu există infrastructură de linii fixe
l soluție de backhaul pentru operatori, de legătură între magistrală și zonele izolate
l soluție de telefonie mobilă
Avantajele WiMAX vor fi luate în calcul în procesul de elaborare a strategiei naționale de broadband, la care MCTI lucrează împreună cu ANRC. MCTI vede în WiMAX o alternativă tehnologică cu rol în reducerea decalajului digital între urban și rural.
'Bucla locală WiMAX va contribui la creșterea accesului la serviciile de bandă largă în zone de interes punctual și anume în mediul mic-urban și rural', a declarat Florin Bejan, Secretar de Stat pentru comunicatii în cadrul MCTI. Mediul mic-urban și rural este segmentul țintă al proiectului 'Economia bazată pe cunoaștere', ce implică mai multe ministere sub coordonarea MCTI și care vor cheltui 70 milioane USD pe conectarea în rețea a instituțiilor locale din localitățile cu sub 30.000 de locuitori în perioada 2006-2010.
ANRC vede WiMAX ca o soluție posibilă și pentru problema de serviciu universal a României pentru că ar putea asigura broadband la prețuri accesibile în zonele rurale unde extinderea infrastructurii de cupru și oferirea broadband prin DSL ar presupune costuri foarte mari. Serviciul universal este asigurat de operatori desemnați de ANRC și este finanțat de industrie, din fondurile strânse sub formă de taxe de la operatorii din piață și gestionate de ANRC.
În prezent, WiMAX este în primul rând o inițiativă venind din partea producătorilor de echipamente. La conferință au fost prezenți cu oferte de soluții și modele de business Alcatel, Alvarion, Ericsson, Intel și partenerul său SIVECO România, Siemens și Omnilogic. Dintre operatori, până acum doar SNR a anunțat că a făcut teste WiMAX la Timișoara, în timp ce RomTelecom declară că încă evaluează oportunitatea investirii în această tehnologie. Operatorii mobili Orange, Connex și Zapp operează fiecare propriile hotspoturi Wi-Fi, fiind principalii investitori în acest standard și, potențial, în viitorul standard mobil, ca upgrade la soluțiile lor wireless la puncte fixe sau pentru transport backhaul. Dar rețelele de telefonie mobilă au și un potențial concurent în tehnologia WiMAX, a argumentat Dan Georgescu, vicepreședintele ANRC. 'žUnii producători se grăbesc să utilizeze această tehnologie pentru broadband wireless, alții țin cont de faptul că WiMAX este prin excelență o tehnologie mobilă și pregătesc produse care oferă mobilitate. Principalul avantaj al acestei tehnologii față de 3G mi se pare standardizarea WiMAX la nivel mondial, ceea ce va duce la producția de masă a echipamentelor, concurență pe această piață și, implicit, prețuri accesibile', a concluzionat Dan Georgescu.