.

• În plină criză: CNRD reia licitația de 20 mil. lei pentru o platformă IT

Tensiunea negocierilor dintre delegația FMI venită București și putere a atins azi cote maxime, deși la această oră, pe surse sau pe intuiție, nimeni nu știe care vor fi măsurile luate de guvernanții noștri pentru a evita o catastrofă economică precum cea de la Atena. În tot acest răstimp, România reală nu este blocată, deși agonizează, dimpotrivă - unii continuă să lucreze la mișcarea banilor publici. Cu ce eficiență pentru popor nu se știe, însă este evident că unele companii vor încasa hălci importante din banii națiunii. După o prezentare a situației negocierilor cu FMI, azi ne vom apleca asupra planului MCSI de creare a serviciilor de e-guvernare. După o mică pauză în licitațiile pentru achiziția de echipamente pentru integrarea serviciilor de e-guvernare în Sistemul Electronic Național, autoritățile își reintră în pâine.

Mugur Isărescu e prudent, nu crede într-un guvern de tehnocrați și se opune creșterii TVA

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, respinge ideea unui guvern de tehnocrați, argumentând că în momente de criză deciziile executive trebuie asumate politic. „Nu cred într-un guvern de tehnocrați. Deciziile trebuie asumate politic de către oamenii care au mers în fața românilor și au câștigat voturile", a răspuns Isărescu, întrebat dacă ar fi oportună instalarea unui guvern de tehnocrați în această situație de criză. De aceea, Banca centrală va manifesta prudență în următoarea perioadă, pentru că trebuie să aibă un câmp de manevră pentru orice situație internă și externă, a declarat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, preluat de Mediafax. „Orizontul nostru de reducere (a dobânzii - n.r) s-a micșorat și marja de manevră la fel", susține Isărescu. Acesta subliniază că astăzi singurul mesaj ce poate veni din partea BNR este cel de prudență. Pe de altă parte, analiza băncii centrale indică drept principali factori de risc asupra prognozei de inflație conduita politicii fiscale și a veniturilor din sectorul public, precum și rigiditățile structurale din economie, ceea ce înseamnă evenimente interne. Totodată, deși raportul asupra inflației califică prețurile administrate ca având un risc aproximativ neutru, guvernatorul a punctat că, personal, le-ar fi încadrat la risc înalt de creștere. Tot cu un risc echilibrat este creditată și percepția față de țările emergente, în contextul Greciei, și evoluția prețurilor volatile. „În privința prețurilor volatile, credem în noroc și că agricultura românească ne-ar putea oferi trei ani biblici buni", își dorește Mugur Isărescu. Surse guvernamentale au declarat miercuri (5 mai) pentru Mediafax că BNR se opune oricărei majorări a TVA. Argumentul acestuia: oricum colectarea este deficitară și o astfel de măsură ar împiedica relansarea economiei și ar crește prețurile, în timp ce FMI nu crede în beneficiile unei impozitări progresive pe salarii.

BERD: România, Bulgaria și Serbia ar putea avea de suferit din cauza crizei din Grecia

Bulgaria va reduce cheltuielile publice cu 20% în acest an, pentru a face economii de circa 900 de milioane leva (450 milioane euro) în condițiile unei recesiuni profunde, a declarat, pe 5 mai, ministrul de Finanțe Simeon Djankov, citat de Reuters. Statul bulgar, a cărui economie s-a contractat cu 5% în 2010, a fost nevoit să ia măsuri drastice pentru a stimula veniturile, astfel încât să mențină deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB permis de Uniunea Europeană. Autoritățile vor să respecte acest plafon în vederea intrării în mecanismul european al ratelor de schimb, premergător adoptării euro. Inițial, guvernul planificase majorări de impozite, inclusiv a taxei pe valoarea adăugată de la 20% la 25%, dar a renunțat din cauza protestelor sindicatelor și ale patronatelor. Guvernul a anunțat în aprilie că din cauza unor anexe la contracte de achiziție neînregistrate de fostul Executiv a fost nevoit să revizuiască deficitul bugetar aferent anului 2009 de la 1,9% la 3,7%. Comisia Europeană a revizuit indicatorul la 3,9% din PIB. „Pentru a proteja finanțele publice, guvernul va reduce cheltuielile publice cu 20%", a afirmat ministrul Djankov. Acesta pretinde că restrângerea cheltuielilor va avea același efect ca majorarea TVA. „Unii pot decide să facă economii prin stingerea luminilor, alții își pot concedia secretara. Am ordonat renunțarea la șoferii personali, pentru cabinetul primului ministru", a spus Djankov. În martie, guvernul bulgar a aprobat un program de austeritate în vederea acoperirii unui posibil deficit de fonduri, care prevede diminuarea salariilor, înghețarea pensiilor și vânzarea unor active de stat și obligațiuni. Analiștii consideră că, în condițiile unei datorii publice de numai 16% din PIB, între cele mai reduse din UE, și cu finanțe publice relativ stabile grație surplusurilor din anii precedenți, este puțin probabil ca Bulgaria să intre într-o criză asemănătoare celei din Grecia. Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, a avertizat totuși, ieri, că România, Bulgaria și Serbia ar putea avea de suferit din cauza crizei din Grecia, ca urmare a expunerii ridicate a acestor țări față de sectorul bancar elen.

Misiunea FMI își amână plecarea din România până pe 9 mai

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) a decis să își amâne plecarea din România și să continue negocierile cu autoritățile de la București pe parcursul acestui week-end, până pe 9 mai, informează FMI. Misiunea FMI la București a fost programată inițial pentru perioada 27 aprilie - 7 mai. Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus miercuri că nu face nici o referire la măsurile de politică fiscală înainte de a se ajunge o înțelegere cu autoritățile române, întrebat dacă va fi majorată TVA. În ultimele zile, presa a publicat mai multe variante privind creșterea TVA și a cotei unice, însă participanții la negocieri au precizat că nu s-a ajuns deocamdată la vreun acord. La rândul său, ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a confirmat că în prezent cele două părți fac calcule pe marginea noilor proiecții privind bugetul din acest an. „Unele din acele scenariile pe care le-ați prezentat în presă sunt în discuții, altele nu", pretinde Vlădescu. Acesta a lăsat să se înțeleagă că sunt posibile și modificări privind reducerea de cheltuieli programate pentru acesta an.

Puterea caută soluția salvatoare la Cotroceni

Astăzi însă, președintele Traian Băsescu a avut de dimineață, la Cotroceni, o întâlnire cu liderii coaliției guvernamentale despre situația economică și soluțiile în contextul crizei, între care cea privind majorarea TVA. Surse oficiale au declarat la Cotroceni au venit premierul Emil Boc, liderul UDMR Marko Bela, liderul grupului parlamentarilor independenți, Gabriel Oprea, precum și cel al grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian. Principala temă de discuție a fost legată de situația economică, respectiv soluțiile pentru ieșirea din criză, au precizat aceleași surse. Printre variantele analizate a fost și cea care vizează majorarea TVA. „O decizie finală urmează să fie luată, cel mai probabil, în week-end", au afirmat aceleași surse. Premierul, guvernatorul BNR și mai mulți miniștri s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, cu președintele Băsescu, pentru discuții privind negocierile cu FMI. La finalul întâlnirii s-a concluzionat că Guvernul caută soluții, însă cifrele de 20% pentru cota unică de impozitare, respectiv 24% pentru TVA sunt greu de evitat, deja vorbindu-se despre acestea ca „despre o fatalitate.

Marko Bela: „măsurile vor fi foarte dure și dureroase

Președintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat la Sfântu Gheorghe, că la Cotroceni s-a discutat despre negocierile cu FMI și s-au „desenat variantele, alternativele", precizând că vor trebui luate „măsuri foarte dure și dureroase". Liderul UDMR a spus că la întâlnirea de la Cotroceni s-a discutat despre negocierile cu FMI. Întrebat care ar fi măsurile care ar trebui să fie luate, Marko a subliniat că Guvernul are alternative. „Un lucru este clar: avem alternative - ori să creștem fiscalitatea, ori să reducem cheltuielile și tot ce ține de cheltuieli. Avem alternative, dar un lucru e cert: va trebui să luăm măsuri foarte dure și măsuri dureroase. Altfel, nu vom putea ține echilibrul bugetar", a menționat Marko.

În plină criză: CNRD reia licitația de 20 mil. lei pentru o platformă IT

În plină avalanșă de informații mai mult sau mai puțin toxice, aflăm că Centrul Național România Digitală (CNRD) va relua, în 26 mai, o licitație pentru achiziționarea unei platforme hightech ce va permite integrarea serviciilor de e-guvernare în Sistemul Electronic Național (SEN). Valoarea contractului este estimată la 19,49 milioane de lei (TVA inclusă). Un anunț similar a mai fost publicat de CNRD în luna martie, termenul limită de depunere a ofertelor fiind programat pentru 9 aprilie, conform Mediafax. Cu 7 zile însă înainte de expirarea termenului, autoritatea contractantă a anulat licitația destinată „Platformei pentru integrarea serviciilor de e-guvernare în Sistemul Electronic National (SEN)", motivând decizia prin „abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului", conform informațiilor oficiale publicate pe website-ul www.e-licitatie.ro. În cursul anului 2009, Agenția pentru Serviciile Societății Informaționale (ASSI), instituție aflată în subordinea Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCSI), a anunțat demararea procedurilor privind achiziționarea aceleiași platforme IT, valoarea contractului fiind estimată la 17,05 milioane de lei. La finele lunii octombrie 2009, autoritatea contractantă a anulat licitația, după expirarea termenului limită de depunere a ofertelor, programat la 10 septembrie. Aflat în subordinea MCSI, noul CNDR a fost înființat la finele anului 2009, prin reorganizarea activității fostei Agenții pentru Serviciile Societății Informaționale (ASSI).

Pe ce se vor duce cele 20 milioane de lei?

Licitația vizează achiziționarea de servicii de instalare computere și echipamente de procesare a informațiilor, de consultanță privind gestionarea proiectelor, precum și servicii de software, de testări informatice, de formare informatică și de publicitate. Proiectul urmărește implementarea Punctului de Contact Unic (PCU) electronic, la care va fi conectată administrația publică centrală și alte autorități competente, conform datelor din caietul de sarcini. „Prin PCU (...) se vor putea îndeplini, de la distanță, prin mijloace electronice, cu ușurință, a următoarele proceduri și formalități, respectiv ansamblul procedurilor și formalităților necesare pentru accesul la activitățile de servicii ale acestora, în special declarațiile, notificările sau cererile necesare pentru obținerea autorizării, inclusiv cererile de înscriere într-un registru, precum și orice cereri de autorizare necesare pentru exercitarea activităților de servicii", se precizează în document. Punerea în funcțiune a PCU este o cerință a Directivei CE/123/2006, denumită și „Directiva Serviciilor". Proiectul se va derula pe o perioadă de nouă luni de la data atribuirii. Viitorii ofertanți vor depune o garanție de participare în cuantum de 320.000 lei. Achiziționarea platformei va fi susținută financiar cu fonduri europene nerambursabile. La licitație pot participa acum societăți care, în perioada 2006-2008, au consemnat o cifră de afaceri mai mare sau egală cu 16,38 milioane de lei. Însă anterior, CNDR solicita participanților la licitație o cifră de afaceri mai mare sau egală cu 30 milioane de lei, de unde concluzionăm că ușile licitației sunt deschise acum mai larg și către companii care data trecută nu s-au putu atinge de acest proiect. Suntem cu ochii pe situație și vă vom ține la curent cu cei care vor avea șansa să pună mâna pe banii acestui proiect.