.

Furnizorul american de echipamente de rețea Cisco Systems vizează divizia de rețele mobile a liderului pieței de terminale mobile Nokia din Finlanda, conform cotidianului britanic The Business, care nu citează surse. Cele 2 companii refuză să comenteze zvonurile din piață, conform Total Telecom.

Cisco pare hotărât să fuzioneze cu o firmă de infrastructuri mobile. Mai devreme anul acesta, directorul executiv John Chambers era citat ca declarând că este interesat de o alianță cu furnizorul canadian Nortel Networks, dar reportaje recente indică mutarea atenției către Nokia. Pe o piață în care convergența fix-mobil câștigă tot mai mult teren, Cisco este în căutare de expertiză în tehnologia mobilă.

Deși Nokia este cunoscută mai mult pentru dominația sa pe piața terminalelor mobile, firma finlandeză este furnizorul numărul 2 în lume de infrastructură mobilă, după Ericsson din Suedia, atrage atenția WorldMarkets Research. Pe de altă parte, deși furnizor major de echipamente de rețea 2G și 3G, majoritatea veniturilor Nokia vin din terminale. În 2004, telefoanele mobile au adus 18,507 mld. euro din vânzările totale de 29,267 mld. euro ale Nokia, față de rețele, cu 6,367 mld. euro, conform Total Telecom.

Cu toate acestea, Nokia însăși s-a dovedit foarte receptivă la oportunitățile din spațiul WLAN (wireless local area network) în ultimul timp, anunțând parteneriate cu Cisco și Avaya în iunie 2005 pentru soluții convergente fix-mobil, inclusiv un smartphone dual-mode suportând apeluri VoIP în rețele celulare ca și WLAN pentru centralele IP PBX ale Avaya și un client Call Manager pentru platforma de telefonie IP a Cisco, pe care îl va integra din 2006 în telefoanele sale convergente celular-WLAN. Pe lângă aceste 2 acorduri, Nokia a mai anunțat, tot în iunie, planuri de a comercializa soluția software MBX de la OnRelay, care integrează telefoanele mobile inteligente cu centralele PBX IP și TDM de la producători ca Avaya, Nortel, Cisco și Siemens. MBX este deja disponibil pe telefoanele rulând Nokia Series 60. În plus, Nokia, Cisco și OnRelay lucrează cu IBM Global Services ca integrator de sisteme pentru soluții de comunicații IP convergente pentru întreprinderi.

Valoarea de piață a Cisco este de 123 mld. USD, iar a Nokia de cca. 71 mld. USD.

Dar Cisco și Nokia au refuzat să confirme faptul că ar purta discuții pentru o preluare, relatează Total Telecom. Nokia a expediat ideea ca "pură fabulație bazată pe zonuri de pe Internet", citează CNET.com. La rândul său, Reuters citează opiniile sceptice ale mai multor analiști, dat fiind că zvonuri similare au mai circulat de 2 ori până acum. Alți analiști consideră că achiziția diviziei de rețele poate avea sens pentru Cisco, dar nu este clar ce ar face Cisco cu divizia de terminale a gigantului finlandez.

Zvonurile de achiziție urmează anunțului Nokia, pe 1 august 2005, că veteranul companiei Olli-Pekka Kallasvuo îl va înlocui pe Jorma Ollila ca CEO în iunie 2006. Kallasvuo, în vârstă de 52 de ani, lucrează la Nokia din 1980 și este în prezent șeful diviziei de telefoane mobile. De la 1 octombrie 2005, el va fi președinte și chief operating officer.