.

Cluj IT Cluster a participat la conferința JCI Danube (15-18 octombrie 2015), organizată de Junior Chamber International (JCI), cu un stand expozițional și cu un workshop pe tema Smart and Innovative Cities, în care a prezentat proiectul „Brained City – Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca”, care își propune ca prin intermediul sistemelor informatice integrate în arhitectura cloud să ofere soluții pentru o gestiune inteligentă a resurselor și componentelor comunității orașelor viitorului. Proiectul „Brained City - Dezvoltarea inovativă prin Informatizare a Ecosistemului urban Cluj-Napoca”, în valoare de peste 7,2 milioane de lei, este susținut prin fonduri stucturale ale Axei 1.3.3 a POSCCE, dar și cofinanţare din partea membrilor clusterului, propunându-şi dezvoltarea unui amplu proiect de tip Smart City care cuprinde dezvoltarea de produse software inovative, cât și realizarea a 12 studii de design software care fundamentează proiecte ulterioare.

În deschiderea workshop-ului din cadrul conferinței, Conf. Univ. Dr. Paulina Mitrea, managerul proiectului, a subliniat importanța inovării și a orientării pentru crearea de produse cu valoare adăugată mare și cu un impact real asupra mediului urban și asupra comunităților umane. Prin acest proiect, Cluj IT Cluster propune o serie de soluții care contribuie la dezvoltarea de orașe inteligente și îmbunătățirea calității vieții urbane.

În continuarea workshop-ului au susținut prezentări responsabilii care coordonează componentele pivot ale proiectului Brained City: Cristian Ureche - sistemul de parking inovativ, care va gestiona în mod inteligent locurile de parcare și va contribui la fluidizarea traficului -, Daniel Homorodean - sistemul de optimizare a proceselor din instituții publice, care va asigura fluiditate și transparență -, Ovidiu Pintea - bursa produselor agricole, care va face legătura dintre producătorii rurali și consumatorii urbani -, și Prof. Dr. Ing. Vasile Dadarlat  - sistemul middleware pentru rețele de senzori inteligenti WSN, cu exemplificare de aplicabilitate în domeniul medical.
Sub sigla Brained City, Cluj IT Cluster susține și promovează inovarea prin cooperarea dintre cele patru componente esențiale dezvoltării ecosistemului urban: mediul privat, mediul academic, autoritățile publice și comunitatea. Scopul final este îmbunătățirea calității vieții și utilizarea eficientă a resurselor prin sisteme informatice integrate.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 31 de companii de IT, 5 instituţii de învăţământ superior și de cercetare - Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj Napoca și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca, precum și 9 instituţii publice şi organizaţii catalizator. Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională. Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; implementarea proiectului „Brained City” în Cluj-Napoca,  cât şi în orice alte ecosisteme urbane dornice a evolua spre stadiul de Oraşe Inteligente.

www.clujit.ro