.

În loc de 3% din valoarea contractelor de publicitate și 1% din veniturile radiodifuzorilor, CNA propune ca 10-15% din drepturile de autor colectate să fie acordate CNC pentru finanțarea producțiilor cinematografice.

Consiliul National al Audiovizualului, a anunțat joi 4 iulie într-un mail deschis semnat de președintele Ralu Filip că sustine pozitia Clubului Român de Presa în ce priveste Legea Cinematografiei:

"CNA recunoaste necesitatea dezvoltarii industriei cinematografice, dar nu în dauna radiodifuzorilor publici si privati din România.

Procentul de 3 % din valoarea contractelor de publicitate, care trebuie dat Centrului National al Cinematografiei, înseamna practic scaderea cu 3 % a veniturilor posturilor de radio si televiziune, iar daca adaugam drepturile de autor si conexe, alte obligatii, constatam, în situatia de subfinantare a sectorului audiovizual, ca radiodifuzorii publici si privati trebuie sa renunte la o parte importanta din veniturile lor, ceea ce afecteaza atât calitatea programelor cât si publicul.

CNA considera ca aceste sume ar putea fi folosite de posturile publice si private de televiziune pentru realizarea de filme artistice.

De asemenea, CNA considera incorecta decizia de a obliga societatile de cablu de a acorda 1 % din venituri pentru realizarea de filme artistice, în situatia în care acestea sunt platitoare de drepturi de autor si drepturi conexe.

CNA propune ca un procent de 10-15 % din sumele colectate pentru drepturi de autor si conexe sa fie acordate CNC pentru finantarea productiilor cinematografice.

De altfel, CNA s-a adresat Comisiei de la Bruxelles, careia i-a cerut un punct de vedere în legatura cu obligatiile posturilor de televiziune din România de a aloca 5 % din timpul lor de emisie difuzarii de filme românesti, fara a lua în calcul timpul alocat stirilor, divertismentului si transmisiunilor sportive, un procent de 1 % din aceste productii românesti urmând sa se difuzeze în prime time.

CNA considera ca aceasta obligatie contravine dispozitiilor Directivei "Televiziunea fara Frontiere" si încalca independenta editoriala a posturilor."