.

Prima ședință a Consiliului Româno - Maghiar pentru Afaceri în Domeniul IT desfășurată ieri, 25 mai 2006, la sediul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a avut drept rezultat stabilirea direcțiilor concrete de acțiune în vederea întăririi cooperării dintre asociațiile din industria de profil din România și Ungaria.

La întâlnire au participat Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informaței, Zsolt Nagy, secretarul de stat din cadrul Ministerului Informaticii și Comunicațiilor din Republica Ungară, Mihály Jambrik, oficiali ai celor două ministere, precum și reprezentanți ai Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii ANIS, ai Asociației Române pentru Industria Electronică și Software ARIES și ai Asociației Companiilor IT din Ungaria IVSZ.

'Scopul aceste întâlniri este să identificăm posibilitățile de investiții și interesele mutuale de afaceri din domeniul tehnologiei informației ale celor două țări. De asemenea, suntem foarte interesați de experiența Ministerului Informaticii și Comunicațiilor din Ungaria în ceea ce privește procedura de accesare a fondurilor structurale acordate de Uniunea Europeană,'  a declarat ministrul Zsolt Nagy.

În imagine, secretarul de stat din cadrul Ministerului Informaticii și Comunicațiilor din Republica Ungară, Mihály Jambrik.

Participanții la eveniment au stabilit patru direcții de acțiune pentru perioada imediat următoare, care să contribuie la optimizarea și permanentizarea canalelor de comunicare dintre cele două părți. Prima decizie se referă la înființarea unei baze de date comune ale ANIS, ARIES și IVSZ, prin intermediul căreia membrii acestor organisme vor putea să identifice potențiali parteneri de afaceri. Baza de date urmează să fie integrată Portalului bilingv româno-ungar. Acesta a fost înființat la data de 20 octombrie 2005 și conține știri din cele două țări, putând fi accesat la adresele www.bilateral.hu, respectiv www.bilateral.ro.

Reprezentanții ANIS, ARIES și IVSZ au decis și stabilirea unui canal de comunicare directă cu ajutorul căruia cele trei asociații să poată face în permanență schimb de informații.

A treia decizie adoptată de Consiliului Româno - Maghiar pentru Afeceri în Domeniul IT se referă la înființarea Comitetului Operativ privind Fondurile Europene, o formulă prin care partenerii maghiari vor acorda asistență părții române în ceea ce privește accesarea fondurilor structurale.

Cea de a patra decizie luată în cadrul întâlnirii privește identificarea proiectelor cross-border din cadrul programelor INTERREG și CBC și stabilirea de parteneriate pentru implementarea acestora.

'Dacă vom colabora la nivel regional, putem crea mai multe oportunități. Noi am avut de suferit înainte de integrare pentru că nu am avut nici un ajutor pentru fondurile structurale. Acum putem să vă ajutăm pe dumneavoastră, să vă spunem ce se poate face și ce nu, care sunt proiectele viabile din acest punct de vedere,' a declarat Imre Takács, președintele unei companii ungare prezente la ședință.

Discuțiile dintre cele două părți au vizat teme variate, ca programele dezvoltate de ministerele de resort din România și Republica Ungară, maturitatea pieței IT din cele două țări, chestiuni privind reglementarea, sistemele educaționale și resursele umane.

'După aderarea la Uniunea Europeană au existat foarte multe temeri, dar din punct de vedere guvernamental nu am văzut schimbări semnificative pe piața IT,' a declarat secretarul de stat Mihály Jambrik.

Următoarea ședință a Consiliului Româno - Maghiar pentru Afaceri în Domeniul IT va avea loc în toamna acestui an, la Budapesta.