.

Comisia Europeană lansează mâine, 17 septembrie, ediția anuală a SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII (16-22 septembrie), În perspectiva Conferinței de la Paris privind schimbările climatice (COP 21), care va avea loc în decembrie 2015, în cadrul căreia vor avea loc evenimente în peste 2.000 de orașe europene.

Ce este SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII
Pe scurt, o suită de evenimente comunitare ce încurajează soluțiile inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, soluții care pot contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de decarbonizare și schimbări climatice. 

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII ne reamintește că fiecare dintre noi poate contribui la schimbare. Dacă alegem să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să folosim cu precădere mijloacele de transport public sau colectiv sau să combinăm aceste moduri de transport sustenabile, Europa în ansamblu poate obține beneficii considerabile pentru societate. Luate împreună, opțiunile noastre individuale pot reduce emisiile de CO2, congestionarea traficului în orașe, poluarea fonică, accidentele, poluarea aerului și pot crea o mobilitate mai bună.”, susține Violeta Bulc, comisarul UE pentru transporturi, care a deschis azi, în mod oficial, evenimentul la Bruxelles.

Lupta împotriva schimbărilor climatice va fi câștigată/pierdută în orașe
Mai mult, așa cum a subliniat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în discursul său privind starea Uniunii, în Europa lupta împotriva schimbărilor climatice va fi câștigată sau pierdută în orașe, deoarece acolo locuiesc 75 % dintre europeni și se consumă 80 % din energie. SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII din acest an va pune accentul în mod deosebit pe multimodalitate, care le permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să combine modurile de transport. Comisarul Bulc a înregistrat un mesaj video în care își prezintă punctul de vedere referitor la multimodalitate care poate să fie vizionat aici.

Care sunt acțiunile evenimentului european
În acest an, unul dintre momentele-cheie ale SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII va fi „ziua fără mașini”, în care traficul rutier va fi parțial interzis în orașe, fiind permisă numai circulația pietonilor, a bicicliștilor, a mijloacelor de transport public și a vehiculelor nepoluante (mașini electrice). Astfel, partea veche a orașului Stockholm și o mare parte din centrul orașului vor deveni zone pietonale. În întreaga Europă vor avea loc și alte evenimente, care își propun să ilustreze măsuri inovatoare menite să încurajeze mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea transportului public. În Tallinn, de exemplu, cetățenii vor beneficia de servicii gratuite de transport public, prezentând permisul de conducere. În orașul portughez Aveiro, inițiativa cetățenească „Ciclaveiro” va organiza o serie de evenimente, printre care o expoziție, un atelier și o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul cu bicicleta. Informațiile privind programele campaniilor locale sunt disponibile la adresa: http://www.mobilityweek.eu/cities/ iar evenimentele care se vor desfășura în România le puteți vedea aici.

Scurt istoric
SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII sprijină promovarea politicilor UE în domenii precum transportul, schimbările climatice, eficiența energetică și dezvoltarea urbană sustenabilă. Mesajul său ajunge la aproximativ 170 de milioane de persoane din Europa și de dincolo de granițele acesteia. Povestea evenimentului a început în 1998, când Franța a proclamat o zi sub deviza „În oraș, fără mașină!”. Această inițiativă încurajează în continuare orașele să organizeze în fiecare an o zi în care cetățenii să se deplaseze fără mașini și să promoveze modurile de transport sustenabile. Succesul acestei inițiative a dus la lansarea în 2002 a SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII. În prezent, peste 1.500 de orașe participă la eveniment iar rezultatul este implementarea a peste 8.000 de măsuri permanente, care vizează în principal infrastructurile pentru cicliști și pietoni, îmbunătățirea accesibilității transportului și sensibilizarea cu privire la comportamentul sustenabil în materie de transport. SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII este sprijinită financiar de către Direcția Generală Mobilitate și Transporturi a Comisiei Europene.

 

Sursa: Ion VACIU