.

Erkki Liikanen este unul din cei mai importanți oameni din industria telecomunicațiilor europene. Comisarul European pentru întreprinderi și tehnologia informației este promotorul legislației UE în telecomunicații și noile legi îi dau puterea de a coordona și armoniza legile din toate țările membre. Recent, el a numit opțiunea pentru 3G drept o 'povară în toată regula' și a remarcat că modul ales de guverne pentru a aloca frecvențele se putea face mult mai bine.

Datoriile produse de procesul de alocare a frecvențelor sunt, tactic vorbind, responsabilitatea guvernelor naționale și amendamentele retroactive ale condițiilor de licențiere în Franța, Italia și Spania. Acestea sunt văzute ca evoluții pozitive la Bruxelles. Deși nu a obținut drept de veto în fața autorităților reglementative, Comisia Europeană are acum dreptul de a determina puterea pe piață a operatorilor. 'Vom încerca să împiedicăm un dezechilibru legislativ, așa încât să nu mai fie posibilă discreditarea procedurii de alocare prin licitație', a declarat Erkki Liikanen, citat de revista '3G Mobile'.

'Împărțirea rețelelor și comercializarea spectrului devin foarte importante în acest scop', a mai afirmat Liikanen. Bruxelles-ul mai consideră că s-a cheltuit prea mult pe tehnologie și prea puțin pe conținutul serviciilor 3G pentru ca modelul de afaceri 3G să fie unul viabil. La începutul lui februarie, consiliul miniștrilor UE a aprobat o nouă legislație care include 5 directive: directiva cadru pentru telecomunicații, o directivă asupra autorizațiilor, o directivă asupra serviciului universal și drepturilor utilizatorilor și un cadru reglementativ pentru politica de alocare a frecvențelor.

Concomitent, autoritățile reglementative din Statele Unite se zbat să aducă sub control problemele de alocare a spectrului. Lipsa acută de spectru pentru comunicațiile de generație actuală și viitoare a fost exacerbată de incertitudinea privind destinația finală a frecvențelor PCS (Personal Communications System) acordate la mijlocul anilor 90 companiei NextWave. Aceasta, la rândul ei, așteaptă investiții de 300 milioane USD de la Qualcomm pentru trecerea celor 60 de rețele ale sale la cdma2000 1xRTT. Departamentul de Comerț al SUA va organiza o reuniune în aprilie pentru a identifica cele mai bune soluții de împărțire a frecvențelor SUA și eliberare a lor pentru serviciile de a treia generație.