.

Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit astazi, 23 iunie, sub conducerea Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Comunicatiilor si
Tehnologiei Informatiei, Florin Bejan, pentru a analiza situatia cauzata de fenomenele meteorologice cu urmari grave din aceasta perioada.

La sedinta au participat reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ai Societatii Nationale de Radiocomunicatii, ai Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii, ai Companiei Nationale Posta Romana, ai Asociatiei Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta, precum si reprezentanti ai operatorilor de comunicatii. 

"Atat institutiile publice, cat si operatorii privati din domeniul comunicatiilor au colaborat intr-un mod remarcabil in aceaste momente deosebit de grele si sunt convins ca in viitor aceasta colaborare se va extinde. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei asteapta solicitari si propuneri din partea tuturor membrilor Comitetului, pentru a identifica cele mai eficiente modalitati de interventie. In aceeasi masura, le solicit operatorilor realocarea resurselor puse la dispozitia autoritatilor la inundatiile din perioada aprilie-mai", a declarat Secretarul de Stat Florin Bejan.

Reprezentantul STS a precizat ca in comuna Tarlisua, judetul Bistrita - Nasaud, Serviciul a deplasat doua unitati de telecomunicatii, doua repetoare si alte echipamente tehnice pentru asigurarea unui minimum de legaturi de comunicatii. Cele doua unitati de telecomunicatii care functioneaza pe unde scurte se afla la primarie, iar cele doua repetoare functioneaza numai local, din cauza vizibilitatii reduse, insa aceste echipamente sunt suficiente pentru gestionarea activitatilor de
interventie.

De asemenea, operatorii de comunicatii au contribuit la imbunatatirea legaturilor comunei cu autoritatile implicate in gestionarea crizei, instaland noi posturi telefonice si o unitate mobila de telecomunicatii. 

In cadrul sedintei, Secretarul de Stat Florin Bejan a amintit si de proiectele referitoare la studiile "Sistemul de avertizare prin SMS" si "Centrul operational de comunicatii pentru situatii de urgenta". In ceea ce priveste acest al doilea proiect, oficialul MCTI a precizat ca nu se intentioneaza realizarea unei noi retele specializate pentru situatii de urgenta, ci realizarea unui centru care sa dispuna de resurse permanente in scopul realizarii unei monitorizari la nivelul retelelor de comunicatii. Astfel, prin Centrul operational se vor exercita activitati de genul celor efectuate pana acum in cadrul Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, in baza aceluiasi nivel de colaborare.
Comitetul a mai decis includerea Asociatiei Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta in planul de actiune al MCTI. Aceasta dispune de unitati mobile de telecomunicatii si de un numar de 10.000 de persoane care pot actiona pe baza de voluntariat.