.

Odată cu avansarea tehnologiilor dedicate dispozitivelor mobile, care le transformă în unelte la fel de puternice ca și computerele desktop, angajații achiziționează astfel de dispozitive în număr din ce în ce mai mare, interconectându-le cu rețelele de computere ale propriilor companii. Conform unui studiu efectuat de către TNS NFO (fostul NFO WorldGroup), 86% din angajatori permit cu bună știință folosirea dispozitivelor mobile de către angajați, iar aproape 83,6% dintre aceștia nu au stabilit ghiduri de utilizare pentru aceste dispozitive, transformând astfel propriile computere în sisteme vulnerabile la atacuri din exterior sau furt de informații.
Angajații nu realizează nici ei amenințarea pe care propriile dispozitive mobile o reprezintă pentru computerele companiei. Raportul a arătat că 74,6% dintre cei care folosesc dispozitive mobile personale fie nu dețin, fie nu cunosc dacă dețin vreo metodă de protecție a securității pe propriile PDA-uri sau pe telefoanele inteligente folosite. 'Companiile sunt foarte îngrijorate în legătură cu atacurile hackerilor, investind tot mai mult în oprirea acestora', a arătat Tom Goodman, vicepreședintele Bluefire Security Technologies, compania care a comandat studiul. 'Din păcate însă, acestea nu au dat atenția cuvenită amenințărilor venite din partea angajaților, care își conectează puternicele handheld-uri la rețelele companiei.' Riscuri serioase apar când un angajat plasează un dispozitiv mobil într-un birou al companiei, deoarece dispozitivul este recunoscut de către rețeaua companiei ca un utilizator de încredere, fiindu-i dat accesul la informații critice, în spatele protecției de securitate a rețelei.
Posibilele scenarii menționate de către TNS NFO includ, printre altele, câștigarea accesului liber a unui competitor la întreaga bază de date a companiei, sau intrarea unui hacker în rețeaua companiei prin intermediul unui dispozitiv mobil, folosindu-se de acesta pentru a implanta în computerele companiei un program care să trimită informații înapoi la sursă, nedetectat, pentru o perioadă de timp nedeterminată.
Studiul a urmărit de asemenea utilizatorii dispozitivelor mobile ce dispun de propriile rețele acasă, conectate la Internet. În plus față de utilizarea în scopuri business a acestor dispozitive, studiul a demonstrat stocarea de către consumatori a unor informații personale confidențiale. De fapt, aproape 40% din PDA-urile și telefoanele inteligente folosite conțin date despre cărțile de credit ale utilizatorilor, peste 25% dintre acestea conțin date despre veniturile personale, aproximativ 19% dau la iveală probleme de sănătate, în timp ce 'răvașele' de dragoste se găsesc pe cca. 17% din dispozitivele mobile. Doar 9,5% din cei intervievați au afirmat că ar fi puși în încurcătură de faptul că cineva ar fura oricare dintre aceste date confidențiale și le-ar posta pe Internet.

McAfee - securitatea mobilă pe primul loc
Rezultatele unui studiu efectuat de către McAfee Security, o divizie a Network Associates, care este un furnizor de soluții de prevenire a intruziunilor, a arătat nivelul tot mai mare de îngrijorare în legătură cu securitatea tehnologiilor wireless, aflate într-o continuă dezvoltare. Studiul, efectuat în Japonia, stat cunoscut pentru adoptarea timpurie a noilor tehnologii mobile, relevă îngrijorarea companiilor privind securitatea tehnologiilor wireless aflate în curs de dezvoltare.
Funcționalitatea tot mai mare a dispozitivelor mobile le-a făcut din ce în ce mai vulnerabile la amenințările de securitate, cum ar fi virușii, spam-ul sau atacurile hackerilor. O îmbunătățire a cunoașterii de către consumatori a acestor tipuri de atacuri se traduce prin faptul că utilizatorii acestor dispozitive mobile încep să aprecieze tot mai mult securitatea mobilă.
Studiul a arătat că 88% din consumatorii intervievați sunt îngrijorați în legătură cu securitatea mobilă, 44% dintre aceștia afirmând că securitatea este o problemă majoră, în timp ce 52% dintre aceștia au arătat că sunt dispuși să schimbe furnizorul de servicii mobile dacă astfel câștigă o securitate mai bună. 89% dintre cei intervievați ar dori să regăsească aplicații de control parental pe telefoanele mobile ale propriilor copii.
Atunci când au fost întrebați despre ce opțiuni de securitate ar dori să conțină propriile telefoane, 82% din consumatori au arătat că ar dori să poată să blocheze apelurile nedorite și 67% dintre consumatori ar dori să poată filtra datele nedorite, pentru a nu ajunge pe propriile mobile. Securitatea se referă la o rază largă de probleme, începând de la furtul de identitate (78% dintre cei intervievați), spy-ware (59%), primirea de e-mail-uri nedorite, cum ar fi cele pornografice (88%) și plata unor mesaje text nedorite gen spam (87%).
Un studiu complementar efectuat de către Mercer Management Consulting a arătat că fără o protecție de securitate pentru dispozitivele mobile, breșele de securitate ar putea costa peste 2 miliarde USD în cazul fiecărui atac în 2005, potențialii viermi care vor apărea pentru dispozitivele mobile ar putea infecta 30% din populație, și că viermii care se vor împrăștia pe aceste dispozitive sunt proiectați să atingă, în doar 3 zile, penetrarea posibilă până acum în aproape 2 ani.

Creșterea utilizării mobile direct proporțională cu cererea de securitate
Comercianții și furnizorii de soluții îmbunătățesc soluțiile de securitate wireless odată cu creșterea numărului de companii care cer ca standardele Internet pentru corporații să fie menținute la același nivel, indiferent de dispozitivele pe care angajații le folosesc pentru a se conecta la propriile rețele.
Laptop-urile, telefoanele mobile și PDA-urile sunt cele mai comune dispozitive care accesează acum rețelele wireless, însă observatorii din industria wireless afirmă că securitatea wireless va continua să evolueze, dat fiind faptul că numărul de dispozitive capabile de conexiuni wireless este nelimitat.
VPN-urile (Virtual Private Network) continuă să reprezinte o opțiune de securitate wireless populară deoarece acestea au ca avantaj costuri reduse de instalare și mentenanță, însă aceleași facilități de management ca și în cazul rețelelor mari. Conexiunile encriptate, cum ar fi gateway-urile SSL (Secure Socket Layer), sunt utilizate acum pentru a oferi un spor de securitate, în mod special atunci când se conectează la rețelele utilizatori mobili.
Pete Venuta, vicepreședintele Information Security Technology, companie ce furnizează soluții de securitate, arată că soluțiile de securitate wireless bazate pe utilizatorii mobili au crescut, de la aproape 1%, la aproximativ 25% din afacerea companiei numai în ultimul an. 'Și continuă să crească. Am observat că cererea pentru securitatea wireless a crescut mai ales în cazul arhitecturilor de tipul VPN, care inglud gateway-uri interne și dispozitive VPN, și a firewall-urilor care ar putea ajuta la securizarea acestor VPN-uri.'
Abordările securității wireless, inclusiv VPN-urile, variază și continuă să evolueze. Studiul de piață efectuat de către In-Stat/MDR include securitatea infrastructurilor wireless, securitatea dispozitivelor mobile și securitatea WLAN. Împreună, conform In-Stat/MDR, aceste segmente de piață vor aduce venituri de peste 8,4 miliarde USD până în 2008, comparativ cu mai puțin de 1 miliard USD anul acesta.
La nivel de infrastructură, mulți comercianți de rețele au dezvoltat produse destinate rețelelor wireless ce dispun de capabilități VPN care suportă majoritatea clienților VPN. VPN-urile pentru dispozitivele mobile par a fi cele mai ușoare modalități și cele mai mai populare în același timp, putând oferi securitatea mult dorită utilizatorilor de dispozitive mobile de tip business, cel puțin pentru moment.