.

Am aderat de ceva vreme ca țară în Uniunea Europeană, nu ne-am integrat însă deloc - asta e evident și pentru un oligofren, fapt ce ne produce pierderi majore ceas de ceas. Problematicile UE nu preocupă mai pe nimeni, mass media sunt pe lângă acest subiect, pe care nu-l înțeleg, neavând oameni pregătiți în politicile europene, pe cale de consecință populația este lipsită de minima informare necesară. Politicienii corupți (tautologie) au dorit cu tot dinadinsul ca „afacerea atragerii banilor europeni" să fie una de cerc închis, la care numai ei și firmele lor să aibă acces, pomenindu-se acum însă că familiile și găștile lor nu sunt atât de numeroase și inteligente încât să atragă toți banii destinați de UE României.

Pericolul social stă în șubrezirea finanțelor publice

Asociația BusinessEurope, ce reprezintă 20 de milioane de companii europene, a solicitat miniștrilor de Finanțe ai statelor UE pe 15 martie să consolideze finanțele publice, în România și alte state, în condițiile în care deficitele bugetare mari și datoriile reprezintă un obstacol major pentru redresare. „Deteriorarea gravă și sincronizată a finanțelor publice este un obstacol major pentru redresarea economică", pretind oficialii BusinessEurope, care au menționat România între statele unde reformele sunt întârziate, conform Reuters. Creșterea împrumuturilor, care, potrivit estimărilor Comisiei Europene, vor majora datoriile celor 16 state din zona euro la 84% din PIB, de la 69% în 2008, limitează accesul companiilor la credite și erodează încrederea în moneda unică. „Este necesară adoptarea urgentă a unor măsuri importante, pentru consolidarea redresării", clamează președintele BusinessEurope, Jurgen Thumann. Acesta susține că va înmâna mesajul miniștrilor de Finanțe din UE care se întâlnesc pe 15 și 16 martie la Bruxelles. Pentru a consolida cu succes finanțele publice, economiile din zona euro trebuie să se dezvolte mai rapid decât rata anuală de circa 1% înregistrată în prezent, potrivit asociației, ce consideră că sunt necesare măsuri structurale. Pentru a evita eșecurile programelor anterioare de reformă, precum strategia Lisabona, instituțiile UE ar trebui să menționeze și să critice țările care nu înregistrează progrese. „Menționarea statelor cu performanțe bune și a celor care nu își respectă angajamentele ar trebui să fie elementul de bază al guvernanței UE", consideră asociația. Printre statele cu reforme avansate, în domeniul utilizării forței de muncă, a productivității, investițiilor, competitivității și finanțelor publice, BusinessEurope a menționat Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Suedia și Elveția. În schimb, România, Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania și Marea Britanie sunt considerate „state codașe".

Statele codașe la finanțe ar trebui excluse din zona euro

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble, consideră că sancțiunea de ultimă instanță pentru statele din zona euro care nu reușesc să redreseze finanțele publice ar trebui să fie excluderea din uniunea monetară, transmite AFP. „Avem nevoie de reguli mai stricte, ceea ce înseamnă, pentru cazuri de ultimă instanță, posibilitatea excluderii din zona euro a statului care nu reușește să-și pună în ordine finanțele publice. Aceasta perspectivă impune o cu totul altă disciplină", susține Schäuble pentru publicația Bild Zeitung. Totodată, ministrul a revenit asupra posibilității înființării unui fond monetar european, precizând că regulile zonei euro, respectiv Pactul de Stabilitate și Dezvoltare, nu permit depășirea crizei actuale. „Avem nevoie de un astfel de fond. Pactul de Stabilitate nu este suficient. În perioada adoptării acestuia, nimeni nu putea concepe că un stat din zona euro poate falimenta", a adăugat Schäuble. Miniștrii de Finanțe din zona euro încearcă să găsească pe 15 martie o modalitate de a ajuta financiar Grecia, stat care trece printr-o adâncă criză a datoriilor. Într-o tendință similară Greciei se află și Portugalia, dar și statele baltice (Estonia, Letonia, Lituania), precum și statele fostului bloc comunist din Europa de Est, cu excepția Cehiei și Poloniei. Recesiunea economică a lovit economiile și sistemele financiare ale țărilor aflate în instabilitate socială și politică, fără politici economice coerente și rentabile, fără orizont de dezvoltare, iar România se află din păcate și pe această listă neagră, grație politicienilor săi corupți și a unei populații pauperizată și manipulată fără scrupule.