.

Laptop-urile au devenit populare abia cu câțiva ani în urmă. Atu-ul lor constă în portabilitate deoarece computerele ușoare și compacte pot fi luate oriunde, eliberându-ne de birouri. În Statele Unite s-au vândut, numai în anul trecut, aproape 8 milioane de laptop-uri, conform unui studiu Gartner. În următorii 4 ani, se prevede o creștere a vânzărilor cu o rată dublă față de cea a desktop-urilor. Cu toate acestea, design-ul inițial al laptop-ului nu s-a schimbat foarte mult, din momentul în care a fost creat, în urmă cu două decenii, precizează 'Technology Review' (noiembrie 2002) '“ editată de Massachusetts Institute of Technology.
Întorcându-ne în anii '˜70, când computerele nu se puteau lăuda câtuși de puțin cu portabilitatea lor, cercetătorul Alan Kay de la Xerox Palo Alto Research Center (PARC) a avut geniala idee a inventării laptop-ului. El a schițat design-ul unui computer de mărimea unui notebook, pe care l-a numit Dynabook. Pe atunci, proiectul se afla în stadiul de pură teorie, deoarece tehnologia necesară pentru ca Dynabook să devină realitate nu exista, iar Xerox nici nu dorea să investească în dezvoltarea unei asemenea idei. Însă, un alt cercetător de la Xerox Parc, John Ellenby, a decis să reia cercetările în privința proiectului computerului notebook.
În 1979, Ellenby și-a făcut propria companie, GRiD Systems, după care i-a prezentat proiectul lui Bill Moggridge, de la IDTwo, o firmă de design din San Francisco. Moggridge și echipa lui s-au pus pe treabă, iar în 1981 s-a născut laptop-ul Compass.
Noul model deborda de idei inovative în privința designului, multe dintre ele fiind folosite și în zilele noastre. În ciuda faptului că era dotat la standardele vremii, Compass-ul de numai 3,6 kilograme era mult mai ușor decât oricare dintre desktop-urile de atunci. Avea un modem inclus, display cu ecran îngust și o carcasă metalică. Principala sa caracteristică era, de departe, ideea design-ului unitar: când computerul nu funcționa, ecranul său putea fi aplecat peste tastatură, devenind compact și protejat în cazul în care aveau loc șocuri mecanice. GRiD Systems a obținut 7 milioane USD numai din licența design-ului, vândută altor producători ca Toshiba sau Sanyo.
Mai târziu, Ellenby a fondat GeoVector, o companie de tehnologie a dispozitivelor mobile. Moggridge a co-fondat IDEO, firmă care a făcut design-ul pentru Handspring Treo.
Pe urmele lor, alți producători de laptop-uri au adus îmbunătățiri, în special la sursele de curent (acumulatori) și la calitățile wireless. În anul 1983, Compass a fost utilizat de NASA în misiunile de explorare a spațiului, fiind primul PC care a călătorit în spațiul extraterestru.
IBM a anunțat abia în 1986 lansarea primul său calculator laptop, denumit PC Convertible. Acesta a fost primul portabil care opera cu baterie, cântărind doar cu puțin peste 5 kg.
Portabilul IBM oferea oamenilor de afaceri posibilitatea de a-și continua munca chiar și în lipsa unei surse de curent electric, ceea ce a echivalat cu o adevărată revoluție tehnologică a momentului.
Procesorul 8088 era un slab consumator de energie, permițând utilizarea la maximum a bateriei. Calculatorul avea un monitor LCD atașat, o tastatură cu 78 de taste și o memorie de 256 kb, care putea fi extinsă până la 512 kb.