.

Vacanța de iarnă a fost martora unui mare număr de achiziții de notebook-uri bazate pe procesoare Intel Pentium 4 pentru desktop, numite și desknote-uri (sau notebook-uri 'de birou'). Aceasta în pofida scepticismului manifestat de mulți din industrie la apariția lor anul trecut. Surse citate de ZDNet.com afirmă că desknote-urile au fost cele mai vândute modele de laptop-uri în sezonul sărbătorilor în SUA - în special Satellite 1905 de la Toshiba (Pentium 4 la 2,4GHz, ecran de 15-inch și inscriptor DVD & CD la un preț de 1.800-2.000 USD) și Compaq Presario 1500 de la HP.
În urma popularității primei generații de desknote-uri - care includ caracteristici ca chip-uri rapide Pentium 4, ecrane mari și drive DVD la prețuri relativ reduse - principalii producători lansează deja a doua generație de mașini. HP a lansat pe 8 ianuarie două noi notebook-uri cu procesoare P4 de desktop la viteze de până la 2,8 GHz (foto) - un salt de 400 MHz față de modelele anterioare. Toshiba, cea care a lansat noua tendință, Dell Computer și Sony sunt așteptate să apară curând cu propriile desknote-uri de nouă generație. Producătorii sunt convinși că au descoperit un segment legitim de piață, între notebook-uri și PC-urile desktop. Cel mai atractiv pentru producători este, însă, costul de producție la folosirea unui P4 de desktop. Prețurile la procesoare mobile sunt cu sute de dolari mai mari decât la componentele desktop. Cel mai rapid P4 proiectat pentru notebook-uri, Intel Pentium 4-M la 2,2 GHz, costă în jur de 560 USD. Versiunea desktop a aceluiași chip costă cca. 190 USD, în timp ce P4 la 2,53 GHz costă în jur de 240 USD, iar cel de 2,8 GHz în jur de 400 USD.
Combinația de preț și caracteristici a atras mulți consumatori. În SUA, un desknote începe de la 1.400 USD. Majoritatea se vând sub 2.000 USD, spre deosebire de notebook-urile similare cu chip Pentium 4-M, care încep de la un preț mai ridicat, cca. 1.500 USD, putând trece de 3.000 USD.
Deși consumatorii adoptă în număr mare desknote-urile, procesorul Intel Pentium 4-M formează, încă, o majoritate tăcută. Din 6-7 milioane de notebook-uri vândute pe trimestru, numai 1 milion includ procesoare de desktop ca Pentium 4, conform datelor Mercury Research. Restul folosesc chip-uri Pentium 4-M, PIII-M și Celeron de la Intel și Athlon XP de la Advanced Micro Devices și chiar Crusoe de la Transmeta. Desknote-urile au priză numai la cei cărora nu le pasă de durata bateriei și pentru care prețul contează foarte mult. Ceea ce este echivalent cu segmentul vânzărilor cu amănuntul pentru consumatori individuali, cu puține șanse de extindere pe piața companiilor.
Chiar și HP recunoaște că modelele sale de înlocuire a desktop-urilor nu vor merge pentru toată lumea. Consumul mai mare de energie al procesorului cere, însă, compromisuri cu durata bateriei, ceea ce ridică dificultăți la folosirea intensivă a desknote-urilor în locuri publice. Dar, în opinia oficialilor HP, consumatorii tind să fie interesați mai mult de procesoare, de mărimea ecranelor și de hard-drive-uri. Pe viitor, estimează analiștii de la IDC, consumatorii se vor orienta spre notebook-uri Centrino, datorită duratei de viață mai mari a bateriei și a capacităților wireless.
Pentium 4-M de la Intel vine cu SpeedStep - care încetinește chip-ul la rularea pe baza bateriei pentru a conserva energia - și cu alte caracteristici destinate extinderii vieții bateriei. Dar în termeni de putere de procesare, toate chip-urile Pentium 4 sunt identice. Cu toate acestea, analiștii de la Mercury Research semnalează că Intel a reacționat tacit la apariția desknote-urilor, în parte prin reduceri. Pentru o vreme, Intel a promovat și un chip hibrid, P4C, care consumă mai puțină energie și costă mai puțin decât componenta mobilă. Scopul central al Intel este, însă, ca producătorii să folosească P4-M, iar pe termen lung discrepanța de prețuri nu poate rezista. Intel promovează acum și tehnologia Centrino, care oferă o durată de viață a bateriei mult mai mare.
Desknote-ul - un produs
de viitor în România?
Mădălina ANDREI
Am pus această întrebare companiei Concept Electronics, veteran al pieței IT&C și unul dintre principalii producători autohtoni de sisteme de calcul, incluzând stații de lucru și servere dedicate. Din 2002, compania a lansat propria serie de computere portabile (notebook-uri și desknote-uri) purtând marca conceptBook. Concept Electronics este Intel Premier Provider din 1999 și beneficiază de suport tehnic și comercial pentru producția sistemelor de calcul bazate integral pe ultimele platforme Intel.

Prin computer personal înțelegem, cel mai adesea, desktop ('žpe birou'), acesta distingându-se prin puterea și viteza procesorului și a componentelor hardware, prin dotarea cu monitoare și hard disk-uri de mare capacitate și mai fiabile, cu multă memorie. Nu în ultimul rând, posibilitățile mari de extensie, cu costuri relativ reduse, ce pot schimba configurația inițială în proporție de peste 50%.
Notebook-urile au apărut pe piață ca urmare a nevoilor crescânde de acces facil la informații oricând și de oriunde. Între timp, notebook-urile au devenit tot mai performante, mai ușoare și cu dotări complete pentru a oferi aceleași caracteristici ca și desktop-urile. În plus oferă mobilitate, conectivitate sporită (FIR, Bluetooth sau 802.11b) și avantajul autonomiei sigure timp de mai multe ore departe de o sursă de energie. Acestea se adresează, în principal, segmentului profesional '“ repurtând succes în rândul oamenilor de afaceri ce își petrec cel puțin 20% din timpul de lucru în afara spațiului de birou, punând accent pe performanță și autonomia bateriei, pe greutatea mică și dimensiunile reduse, pe varietatea facilităților tehnice (porturi și conectori). Aceste criterii de selecție, împreună cu îmbunătățirile aduse platformelor mobile, au făcut ca piața notebook-urilor să înregistreze o creștere de 60% în ultimii 3 ani.
Apărut recent, desknote-ul se vrea a fi un computer portabil la preț de desktop, fiind rezultul combinației desktop/notebook, îmbinând caracteristicile acestora. Platforma care stă la baza lui este identică cu a unui computer desktop, fiind caracterizată printr-un consum mai mare de energie și o temperatură mai ridicată în funcționare, iar prin portarea într-un sistem compact de dimensiunile unui notebook se realizează astfel un compromis între performanță, preț și fiabilitate. Acesta arată ca un notebook, dar oferă mobilitate limitată prin autonomia redusă, existând modele dotate doar cu baterie externă și modele cu baterie internă supra-dimensionată pentru a face față consumului mai mare de energie. Pentru mulți utilizatori, absența sau durata mai mică de viață a bateriei interne nu reprezintă neapărat un dezavantaj. Aceștia se identifică cu cei ce nu pot renunța la puterea mare de calcul a computerelor desktop, care iau în calcul raportul preț/ performanță și se mulțumesc cu 'žmobilitatea limitată'. În această categorie intră studenții, cadrele didactice, agenții de vânzări și micii întreprinzători pentru care un desknote ar crește eficiența cu aproape 40% și ar micșora spațiul ocupat de computer pe birou, în același timp fiind conștienți de compromisurile făcute în favoarea prețului.
'Conform statisticilor de vânzări, desknote-urile sunt, în momentul de față, un produs de nișă, dar care promite să creeze o a treia categorie pe piața PC-urilor, alături de desktop-uri și notebook-uri', declară oficialii Concept Electronics.