.

Pe 17 octombrie, domnul Florin Bejan, Secretar de Stat pentru Comunicații în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a participat la conferința internațională 'Comunicații europene în România', organizată de Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații.

'Ne aflăm astăzi într-un moment în care trebuie să facem bilanțul, să stabilim care este stadiul de dezvoltare în domeniul comunicațiilor electronice, înaintea integrării în Uniunea Europeană. Comunicațiile reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei naționale și unul dintre cele mai atractive pentru investitorii străini, ceea ce ne face să acordăm o importanță deosebită creării de noi oportunități de dezvoltare a acestei piețe. Una din modalități este în mod cert creșterea numărului de conexiuni în bandă largă și în acest sens lucrăm la definitivarea strategiei naționale de broadband. În acest moment, în Uniunea Europeană există peste 60 de milioane de conexiuni broadband, o creștere de aproximativ 20 de milioane pe parcursul anului 2005. Dorim ca prin această strategia de broadband să oferim soluția și pentru țara noastră, și estimăm ca în anul 2009 România să beneficieze de aproximativ 4 milioane de astfel de conexiuni', a declarat Florin Bejan.

Evenimentul a adus în discuție prezentul și viitorul sectorului comunicațiilor electronice din România, aflat la confluența dintre tendințele pieței și strategia de reglementare. Prima sesiune, 'Comunicațiile electronice din România, parte din Europa', d! eschisă de domnul Florin Bejan, a fost destinată prezentării s! ituației pieței românești de profil și a perspectivelor sale de evoluție, și modul în care acestea sunt influențate de politica Uniunii Europene și de politica națională în domeniul comunicațiilor electronice.
Secretarul de Stat pentru Comunicații a prezentat reperele și prioritățile politicii Guvernului României în domeniul comunicațiilor electronice, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, cât și eforturile depuse de România în vederea recuperării decalajelor de dezvoltare în tranziția către Societatea Informațională, având în vedere atât necesitatea alinierii la cerințele UE, cât și nevoia de a ține pasul cu evoluția rapidă a noilor tehnologii.

'Există încă o diferență semnificativă în ceea ce privește decalajul digital între zona urbană și cea rurală și tocmai din acest motiv MCTI a inițiat proiecte prin care urmărește dezvoltarea comunicațiilor electronice și în zonele rurale, proiecte precum PowerLine Communications, Economia Bazată pe Cunoaștere sau strategia de atribuire a licențelor WiMax', a mai adăugat Secretarul de Stat pentru Comunicații.

Alături de domnul Florin Bejan și de gazdele conferinței, domnul Dan Georgescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații și vicepreședintele ANRC, domnișoara Alexandrina Hârțan, printre participanții la conferință se numără și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților de reglementare din Europa, consultanți de prestigiu, cât și reprezentanți ai celor mai importanți jucători de pe piața de comunicații din România.