.

Caietul de sarcini pentru licitația prin care se vor acorda ultimele 2 licențe pentru servicii de telefonie mobilă de generația a treia (3G) va fi oferit spre consultare publică până la sfârșitul lunii mai, a declarat președintele IGCTI, Cătălin Marinescu, la cea de-a X-a ediție a Zilei Comunicațiilor, organizate în cadrul CERF 2006.

'Totul merge conform calendarului stabilit, astfel că sperăm că până la momentul integrării României în UE, pe piața românească să existe 4 operatori deținători de licențe 3G', susține Marinescu.

În prezentarea, 'Telecomunicațiile la un pas de integrare', Marinescu a evaluat rolul IGCTI pe această piață, în condițiile în care mai sunt câteva luni până la intrarea în UE și a prezentat proiectele IGCTI pentru 2006. 'IGCTI e un partener deschis și loial pentru industrie și pentru autorități', a spus Marinescu. 'Este, de asemenea, singura instituție din domeniul telecomunicațiilor care funcționează neîntrerupt de 15 ani'.

Obiectivele IGCTI din acest an au fost proiectate având în vedere timpul scurt rămas până la integrare și vizează resursele umane din IGCTI, comunicațiile și tehnologia informației. În comunicații, IGCTI are în vedere construirea unui laborator acreditat de compatibilitate electromagnetică ce va testa starea echipamentelor de comunicații și conformitatea acestora cu normele în vigoare.

Interdicția pe un anumit lot de terminale va fi transmisă în toate țările UE. Sistemul național de management al spectrului radioelectric (NSMS) va fi predat la cheie de firma câștigătoare a licitației în cursul acestui an. Primele mașini dotate cu echipamente de monitorizare au sosit deja. NSMS poate măsura până la 3 GHz. Al treilea proiect din comunicații, care se va finaliza până la sfârșitul acestui an, este upgradarea sistemului de inspecții radio (RADIS) ce măsoară frecvențele GSM și radio până la 40 GHz, astfel încât să măsoare și 3G, CDMA 450, televiziunea și radiodifuziunea digitală.

Pentru 2006, în domeniul IT, IGCTI își propune să dezvolte 4 proiecte. Bridge Certification Authority 'Bridge CA' va asigura interoperabilitatea dintre instituțiile publice din România cu cele din UE. Insituțiile se vor conecta la o rețea electronică ce va permite schimbul de informații între ele.

Instituția Digitală reprezintă un sistem software și hardware prin care IGCTI urmărește să asigure conexiunea sistemelor electronice publice din România. Obiectivele acestui proiect sunt informatizarea instituțiilor publice, dezvoltarea punctelor unice de acces la informații, crearea unui sistem informatic securizat, centralizarea informației precum și transparența proceselor administrative. Centrul de Recuperare la Dezastre, un alt proiect în IT, este menit să asigure continuitatea serviciilor electronice administrate de IGCTI în caz de dezastre. Acest  centru va avea rolul de a recupera și a restaura integral sau parțial informația pierdută. Software Development Kit (SDK), al patrulea proiect din IT pe agenda IGCTI din acest an, este o platformă comună, care permite transferul de date între instituțiile publice, dar și către beneficiarii acestora. Prin intermediul acestui program, se dezvoltă noi mijloace de comunicare standardizate, la nivel național, și se permite interconectarea aplicațiilor de guvernare electronică.