.

Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Ministerul Sănătății Publice au lansat pe 15 aprilie 2008, în cadrul unei conferințe de presă, campania de informare publică la nivel național, "Comunicațiile mobile și sănătatea".

La eveniment au participat Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Károly Borbély și Ministrul Sănătății Publice, Eugen Nicolăescu. De asemenea, au fost prezenți Secretarul Științific al Institutului de Sănătate Publică București, Irma Csiki, președintele ICNIRP (Comisia Internațională pentru Protecția Împotriva Radiațiilor Nonionizante), Paolo Vecchia (Italia), și specialistul în domeniul câmpurilor electromagnetice din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Emilie Van Deventer (Elveția).

„Începând de astăzi, timp de trei luni, împreună cu Ministerul Sănătății, vom organiza dezbateri publice în toată țara, pentru a pune la dispoziția populației informații complete despre funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă și a explica faptul că nu există motive de îngrijorare privind posibilele efecte ale antenelor GSM asupra stării de sănătate", a declarat Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Károly Borbély.

„Având în vedere concluziile documentelor elaborate de Organizația Mondială a Sănătății și ținand cont de rezultatele măsurătorilor de câmp electromagnetic din baza de date a Institutului de Sănătate Publică, putem spune că nu exista motive de îngrijorare privind efectele câmpurilor electromagnetice generate de antenele de comunicații, inclusiv cele de telefonie mobilă, asupra sănătății", a declarat, la rândul său, Ministrul Sănătății Publice, Eugen Nicolăescu.

Poziția autorităților din România a fost susținută și de doi importanți experți internaționali în problematica emisiilor câmpurilor electromagnetice, președintele ICNIRP (Comisia Internațională pentru Protecția Împotriva Radiațiilor Nonionizante), Paolo Vecchia (Italia), și specialistul Organizației Mondiale a Sănătății, Emilie Van Deventer (Elveția). Ei au arătat că nu există nicio legatură dovedită științific între probleme de sănătate și emisiile generate de antenele GSM sau de telefoanele mobile. La baza declarației stau numeroase studii de specialitate realizate de laboratoarele celor două instituții în ultimii ani. „Bazele noastre de date conțin mii de studii internaționale despre câmpurile electromagnetice, unele dintre ele extrem de riguroase. Conform informațiilor pe care le deținem, nu există niciun fel de dovezi concludente conform cărora emisiile antenelor GSM pot dăuna sănătății, punct de vedere valabil și pentru România", a fost concluzia celor doi specialiști internaționali.

Pe durata și la locul conferinței de presă, specialiștii Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației au efectuat măsurători ale emisiilor antenelor de tip GSM, radio, televiziuni, antene speciale, traficul aerian etc. Rezultatele măsurătorilor, analizate și validate de Secretarul Științific al Institutului de Sănătate Publică București, Irma Csiki, au arătat că valorile măsurate au fost de 50 de ori (1,73%) mai mici decât limita stipulată în normele naționale și internaționale pentru frecvențele respective. Nivelul de câmp produs de antenele GSM reprezintă 10% din totalul măsurat, (total de 1.73%), ceea ce înseamnă că nivelul câmpului generat de antenele GSM este de 500 de ori mai mic decât valorile stipulate în norme pentru frecvențele respective. Aceste valori foarte scăzute ale emisiilor antenelor GSM nu pot pune sub nicio formă în pericol starea de sănătate a populației.

Campania "Comunicațiile mobile și sănătatea" se va derula în perioada aprilie – iunie în 20 orașe din toată țara. În cadrul caravanei inițiate de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Ministerul Sănătății Publice, vor fi împărțite broșuri informative despre modul în care funcționează telefonele mobile, amplasarea și poziționarea antenelor GSM, modalitățile de măsurare a valorilor emisiilor acestor antene și instituțiile de la care se pot obține informații concludente cu privire la aceste subiecte. Un alt instrument de informare publică în cadrul campaniei este portalul www.emf.ro., un instrument online de monitorizare a emisiilor câmpurilor electromagnetice din apropierea antenelor GSM. Scopul proiectului este de a demonstra cetățenilor că operatorii mobili din România respectă limitele internaționale impuse prin lege. Website-ul va putea fi accesat începând cu 1 mai 2008.