.

Statisticile arată că sectorul comunicațiilor din România a atras cele mai mari investiții directe din economie, înregistrând în ultimii 4-5 ani unele din cele mai mari ponderi din PIB, cu una din cele mai mari rate de creștere '“ între 10-20%.

Noua etapă în care ANRC dorește să pășească e cea în care companiile din IT&C să își facă planuri de afaceri pe următorii 2-3 ani în condiții de predictabilitate. Potrivit Ministerului Finanțelor, există doar 3 jucători care au 'spart' lista primelor 6 companii mari din România '“ Petrom, BCR și Philip Morris - din toate sectoarele de activitate. În rest, pe locul 2 se află Romtelecom, în galeria principalilor contribuitori la bugetele statului, Orange România pe locul 5 România și Vodafone România pe locul 6. Ceilalți jucători depășesc, probabil, împreună, 1 miliard euro (cei 3 operatori menționați având fiecare câte 1 miliard euro), astfel încât anticipăm că în 2006 piața comunicațiilor va depăși 4 miliarde euro, provenite din zona serviciilor de comunicații electronice, necuprinzând aici și zona de IT. Comunicațiile sunt, așadar, un sector campion. Operatorii de telefonie mobilă multinaționali, alături de cei de telefonie fixă, dar și operatorii de cablu încasează cel mai mult din România. Pentru a continua în același ritm este necesar să îi asigurăm pieței un cadru liber de dezvoltare, pe lângă liberalizarea efectivă din 2003 și să stabilim niște reguli foarte clare de care investitorii să nu fie surprinși - să asigurăm predictibilitatea afacerilor românești care va încuraja investitorii.
Ne străduim, astfel, acum să menținem această situație de dezvoltare profitabilă prin impulsionarea apariției noilor jucători pe piață. Sunt convins că după acordarea licențelor 3G de către IGCTI, în vara acestui an, se va deschide calea spre noi investiții strategice.