.

Producătorii de telefoane mobile s-au dovedit a fi adepții dotării propriilor dispozitive cu noi și noi caracteristici, multe dintre acestea neputând să atragă cu adevărat atenția utilizatorilor. Unii legiuitori încearcă acum să limiteze folosirea telefoanelor mobile la volanul autovehiculelor, în timp ce alții și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pozele făcute pe ascuns cu ajutorul camerelor încorporate în dispozitivele mobile și apoi postate online. Între timp, susținătorii confidențialității au ridicat semnale de alarmă privind planurile producătorilor de a încorpora tehnologia de geolocalizare în dispozitivele mobile, acestea putând transmite locația fizică a utilizatorilor.
Și, ca un exemplu al atitudinii de genul 'orice ar merge' din industria telefoniei mobile, compania japoneză NTT DoCoMo, împreună cu producătorul de chip-uri Texas Instrument, plănuiește să producă un dispozitiv ce va putea înregistra convorbirile telefonice, această opțiune dând o nouă dovadă a ingeniozității dezvoltatorilor de telefoane mobile. Însă crearea acesteia servește, de asemenea, ca ilustrare a nepăsării față de efectele legale și sociale a ceea ce experții numesc a fi una dintre cele mai larg adoptate și mai distructive tehnologii create vreodată. Aceste consecințe pe termen lung reprezintă costul încercării de a face afaceri în industria de telefonie mobilă, în cadrul căreia companiile se află într-o cursă continuă pentru introducerea noilor opțiuni care să diferențieze propriile produse de cele ale companiilor rivale și care să creeze noi servicii plătite.
Producătorii par dornici de a încerca orice, mai ales acum când telefoanele mobile au în dotare organizere, servicii de e-mail sau de navigare pe Internet, pot rula fișiere audio și video, pot face fotografii și mici înregistrări video sau pot rula jocuri din ce în ce mai sofisticate. Însă, rămâne de văzut dacă toate aceste experimente vor avea succes la public. În timp ce posibilitatea de înregistrare a convorbirilor telefonice s-ar putea dovedi folositoare pentru utilizatorii telefoanelor mobile, aceasta s-ar putea lovi de un obstacol major: legea, în special în SUA, unde este legal să înregistrezi convorbirile telefonice doar în cazul în care ambii interlocutori sunt de acord cu acest lucru.
Susținătorii regulii confidenței au protestat vehement atunci când producătorii de dispozitive mobile au introdus pentru prima oară un dispozitiv de localizare care permite poliției sau altor instituții să afle cu aproximație poziția geografică a acestor dispozitive. Ca răspuns la criticile asupra păstrării confidențialității, Verizon Wireless permite acum propriilor utilizatori să oprească acest serviciu de localizare în orice moment '“ un compromis care, afirmă unii analiști, ar putea netezi calea acestei tehnologii. Jonathan Zittrain, profesor în cadrul Școlii de Avocatură Harvard, susține operatorii ce trebuie să ia în considerare problemele legale ale înregistrării convorbirilor telefonice. Inițial, utilizatorii telefoniei mobile nu se așteaptă ca să le fie înregistrate propriile convorbiri, deci ar trebui să existe o notă de atenționare asupra acestei posibilități. 'Este corect să atenționezi un interlocutor asupra faptului că propriile sale remarci pot fi transcrise și apoi dezvăluite oricui. Altfel, vom sfârși vorbind criptic, precum avocații.'