.

ArtComitetul permanent pentru securitatea națională din Congresul SUA consideră că firmele chineze Huawei Technologies, al doilea mare furnizor de echipamente de rețele la nivel mondial, dar și ZTE, locul cinci mondial, reprezintă un pericol pentru securitatea națională a țării, companiile chineze fiind suspectate de dare de mită și încălcarea legilor imigrației. Nu este prima oară când astfel de acuzații grave sunt aduse unor companii de tehnologie din China în cadrul Congresului american, astfel de acuze nefiind însă probate vreodată și cu fapte. Analiștii de tehnologie pun aceste acuze pe seama influenței marilor jucători IT&C americani care încearcă să protejeze astfel piața SUA de invazia tehnologiilor chineze, altele decât cele americane executate tot în China.

 

Companiile americane doresc protejarea lor în SUA

Într-un raport de astăzi al Comitetului permanent pentru securitate națională din Congres se pretinde că firma (privată) Huawei Technologies și o altă companie chineză (de stat) , ZTE, ar trebui să fie investigate, iar afacerile din SUA să le fie restricționate mai strict, relatează Financial Times. La rândul ei și House of Representatives Intelligence Committee va emite un alt raport care urmează să fie lansat tot astăzi pe același subiect. Ambele companii chineze sunt prezente și la București, având încheiate contracte de infrastructură telecom și furnizare de echipamente cu toți marii operatori din România. Chiar dacă raportul americanilor are un simplu rol consultativ, acuzațiile împotriva Huawei și ZTE ar putea adăuga noi piedici în încercarea companiei de a pătrunde pe piața americană, conform FT.com citată de Mediafax.

 

„Declarațiile și dovezile aduse de persoane care lucrează sau au lucrat pentru Huawei în Statele Unite sau care au făcut afaceri cu Huawei au scos la iveală mai multe acuzații foarte serioase legate de comportamentul incorect, care trebuie investigat. Comitetul va recomanda o investigație", susțin datele din raport. Documentul se referă la acuzații referitoare la aducerea în țară a unor angajați cu vize ilegale precum și la darea de mită pentru câștigarea de contracte. Separat, raportul acuză legături ale Huawei mult mai strânse cu armata chineză decât recunoaște compania, prin furnizarea de echipamente speciale. Această acuzație confirmă opinii potrivit cărora Huawei ar acționa ca agent al armatei chineze sau al guvernului, cu scopul de a submina infrastructura occidentală vitală, pentru a fi vulnerabilă la atacuri. Huawei a respins de mult timp aceste suspiciuni. Huawei și ZTE au anunțat că vor avea un punct de vedere după publicarea oficială a raportului și au respins totodată acuzațiile dezvăluite până acum.

 

Chinezii contra-atacă cu argumente de politică externă

„Acuzele nefondate sau răuvoitoare care pretind că Huawei reprezintă într-un fel unic vulnerabilitatea sistemelor cibernetice ignoră realitățile tehnice și comerciale, amenință locurile de muncă americane și inovarea. Acestea nu fac nimic pentru a proteja securitatea națională și ar trebui să fie tratate ca distrageri politice periculoase de la luarea unor decizii legitime privind inițiativele public-private ale provocărilor globale", susține purtătorul de cuvânt al Huawei, William Plummer, într-o declarație pentru Reuters. Compania ZTE a publicat o copie a unei scrisori trimise către comisia acuzatoare, după o audiere din septembrie, în care aceasta susținea „nu este de acord" cu orice fel de pretenții pe care Comisia le îndreaptă către ZTE, negând controlul firmei de către guvernul chinez, precizând că „nu ar trebui să se acorde atenție prezentei anchete, decât cel mult ca una de ne-excludere a mult mai mari furnizori din Vest", susține Reuters. „Sperăm că Congresul SUA va pune deoparte prejudecățile și va respecta faptele în urma cărora vor beneficia atât China, cât și SUA, în cadrul unei cooperări economice" a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Hong Lei, pentru AFP.

 

„Companiile din industria chineză telecom sunt angajate în cooperarea internațională în conformitate cu regulile economiei de piață și a investițiilor, demonstrând caracterul reciproc avantajos al legăturilor economice dintre China și SUA", a continuat Hong Lei. SUA nu este prima țară care-și face griji cu privire la legăturile dintre firmele chineze si guvernul sau armata sa. La începutul acestui an Australia a blocat accesul Huawei de la licitația privind contractele pentru planul național australian de broadband.