.

Datoriile TIW și imposibilitatea acestuia de a atrage noi împrumuturi au făcut ca firma mamă, cu sediul în Canada, să anunțe că singura posibilitate de redresare este dată de 'refinanțarea datoriilor, amendarea unor linii de credit sau vânzarea unor active'. Pe de altă parte, MobiFon a rămas singura afacere a grupului canadian ce aduce profit. 'Considerând termenul apropiat al scadenței unei linii de creditare (deja rescadențată în aprilie pentru septembrie), fondurile companiei nu acoperă obligațiile de plată pentru următoarele 12 luni', apreciază oficialii TIW.
Reprezentanții MobiFon susțin că problemele companiei mamă nu afectează deloc MobiFon.
Problemele financiare ale TIW se datorează, în principal, pierderilor înregistrate de operațiunile de pe piața braziliană. În trimestrul 2 din 2002, TIW a avut pierderi nete de 89,9 milioane USD, cauzate de prăbușirea monedei braziliene. Anul trecut, în iulie, TIW a pierdut operatorul francez de TETRA Dolphin, cumpărat ulterior de Qualcomm, care îl transformă în operator CDMA.
Problemele TIW intervin într-un moment în care MobiFon a obținut de la principalul său creditor, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), să accepte o rescadențare a datoriilor prin acordarea unor noi împrumuturi, care să le acopere pe cele vechi, restul urmând a fi investit în dezvoltarea afacerii.
James J. Jackson, Chief Financial Officer la ClearWave, declara într-un comunicat TIW, din 27 august 2002, că trecerea de la finanțarea de proiecte la contractarea de împrumuturi este un semn de stabilitate financiară a MobiFon, care, în plus, permite o flexibilitate mai mare în folosirea lichidităților disponibile, inclusiv direcționarea acestora către acționarii strâmtorați de scadențe.
În septembrie 1997, BERD a facilitat acordarea unui împrumut de 190 milioane USD acordat MobiFon. În ianuarie 1999, ABN Amro Rotschild și BERD au pregătit o nouă linie de creditare pentru MobiFon, în valoare de 105 milioane USD, dar care a fost redusă ulterior la 93,5 milioane USD. Până la 31 martie 2000, MobiFon a rambursat doar 10 milioane USD, restul de 83,5 milioane urmând să fie plătit în rate semestriale până în 2006. Connex a mai avut de rambursat 2,7 milioane USD rămase de la 2 credite primite de la ABN Amro România și Citibank SA.
Pentru fiecare dintre împrumuturile primite, MobiFon a plătit dobânzi anuale cuprinse între 8,35% și 12,66%. Analiștii sunt de părere că dobânzile la care s-a împrumutat Connex sunt mult mai mari decât cele pe care le-a obținut Deutsche Telekom, de exemplu. Toate împrumuturile MobiFon au fost făcute prin garantarea cu activele companiei, iar băncile creditoare au introdus o clauză prin care acționarii companiei nu pot încasa dividende înainte de plata ratelor de capital și a dobânzilor.
Pe 27 august, Connex a anunțat că a mandatat BERD să intermedieze obținerea unui împrumut în valoare de 300 milioane USD. 'Acest nou împrumut este o dovadă a angajamentului BERD de a susține creșterea continuă a companiei Connex în România', a spus Ted Lattimore, președinte și COO al Connex. Finanțarea va fi acordată pe termen de 6 ani și constă, în cea mai mare parte, într-un împrumut BERD în valoare de 230 milioane USD, la rândul său format dintr-un împrumut BERD de tip A, de 120 milioane USD, și un împrumut BERD de tip B, de 110 milioane USD, ambele garantate de ABN AMRO Bank NV și Banca Austria Creditanstalt. La acestea se vor adăuga alte 2 împrumuturi paralele, de câte 35 milioane USD, acordate de Export Development Canada și Nordic Investment Bank. Connex intenționează să folosească noul împrumut pentru a-și continua dezvoltarea și pentru achitarea datoriilor.
Cu toate acestea, Connex continuă să fie liderul pieței de comunicații mobile din România. Acesta a anunțat că a atins 2.337.000 de clienți la 30 iunie 2002, dintre care 156.500 înregistrați în al trimestrul 2 al anului. La aceeași dată, veniturile companiei au totalizat 103 milioane USD, cu 19% mai mult față de suma realizată în aceeași perioadă a anului precedent - 86,6 mil. USD.
Profitul înaintea deducerii impozitelor, dobânzilor și amortizării (EBITDA) a crescut cu 20%, atingând 55,9 mil. USD, față de 46,4 mil. USD, în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce procentul EBITDA din totalul veniturilor a crescut, ajungând la 54,3%, față de 53,6% în trimestrul 2 al anului trecut.
În primele 6 luni ale anului, veniturile companiei au crescut cu 21%, atingând 198,9 mil. USD, comparativ cu 164,6 mil. USD în aceeași perioadă a anului 2001. EBITDA a crescut cu 25%, ajungând la 108,5 mil. USD, față de 86,6 mil. USD în aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea achizițiilor de mijloace fixe pe primele șase luni ale acestui an se ridică la 37,5 mil. USD și reprezintă investiții în dezvoltarea rețelei pe tot cuprinsul țării.
Connex a înregistrat o creștere substanțială și în domeniul serviciilor de date, dedicate și dial-up, în primele 6 luni ale anului 2002. Serviciul Connex acoperă, în prezent, 97% din populația României și are peste 1.600 de angajați.