.

Alexandru HURDUBAIE, Director Partnership, Affinity & Alliances, Connex Vodafone, la Gala Premiilor COMUNIC@ȚII Mobile 2005

Connex Vodafone a anunțat la Gala COMUNIC@ȚII Mobile disponibilitatea prin rețeaua 3G a serviciilor M2M, de felul celei implementate în proiectul de telemedicină al SMURD Târgu Mureș lansat în vara lui 2005, care beneficiază acum de facilități caracteristice videotelefoniei.

Comunicațiile Machine-to-Machine (M2M) permit monitorizarea și controlul aparaturii precum și a proceselor rezultante la distanță și în mod automat. În prezent, viteza datelor în rețeaua 3G a Connex este de 384 kbps, iar cursul lui 2006, odată cu implementarea soluției HSPDA (High Speed Downlink Packet Access), această viteză va crește pe partea de downlink la 12 Mbps, ceea ce va permite introducerea serviciilor de supraveghere video prin rețeaua 3G.

Anunțul vine la scurt timp după lansarea cutiei 3G 'MultiOffice', un exemplu de pachet ce integrează fixul cu mobilul prin intermediul rețelei 3G. Connex Vodafone aplică ceea ce se numește o 'strategie de substituție', în care servicii tradiționale fixe cum ar fi telefonia sau monitorizarea unor obiective sunt integrate cu serviciile mobile cu ajutorul rețelei 3G. Pentru clienți, principalul avantaj al ofertelor 'de substituție' este că vocea devine mai ieftină, ele fiind adresate consumatorilor de date. În cazul serviciilor 3G de la Connex Vodafone, operatorul oferă condiții speciale pentru trafic mărit.

Serviciile de conectivitate M2M de la Connex Vodafone sunt disponibile, în funcție de soluțiile implementate de client, și prin GPRS, CSD sau ca interogare SMS. Aplicațiile M2M oferite de operator sunt dezvoltate de terțe părți și includ:

  • AVL (automatic vehicle location) - dezvoltată în parteneriat cu firme ca GPS Internațional,
  • AMR (automatic meter reading) - o soluție de telemetrie implementată pentru Electrica Banat pentru colectarea automată de date din rețeaua electrică, pe o aplicație dezvoltată de ETA, care în acest caz a inclus și funcții de configurare de la distanță.
  • aplicații de securitate dezvoltate în parteneriat cu UTI, SecPral și SecurityProd, pe care operatorul le poate completa cu soluții bazate pe tehnologia RFID, pentru utilizări cum ar fi identificarea agenților de pază.
  • SFA (sales force automation), o aplicație mai avansată decât cele uzuale pe piață prin aceea că poate fi integrată în sistemele ERP (enterprise resource planning) ale firmelor, dezvoltată în parteneriat cu Donald Invest.
  • aplicații de telemedicină, cum este cea implementată pentru SMURD Târgu Mureș și în care Connex a donat echipamente și servicii în valoare de 100.000 euro.

Connex, prin rețeaua sa de date mobile oferă acoperire în toate zonele țării (urbană, suburbii, industrială, drumuri naționale și autostrăzi și zona rurală) și în lume prin partenerii de roaming - 62 de rețele în 36 de țări. În aceste rețele, clienții beneficiază în roaming de aceleași facilități ca și în rețeaua Connex - acces la resursele proprii de comunicații business, acces Internet și acces WAP prin GPRS.

Costurile serviciului includ:

  • un tarif unic per SIM ce include costul SIM, serviciul Mobile Office, MB incluși de trafic
  • Tarifare per KB
  • Configurație gratuită
  • Date GSM și SMS ca back-up
  • La cerere APN privat pentru fiecare client indicat.