.

Puterile economice și tehnologice asitice, Japonia, China și Coreea de Sud au anunțat de curând un acord de colaborare în vederea construirii unui nou sistem de operare pentru computer, o alternativă la platforma software Windows de la Microsoft, a declarat ministrul comerțului din Japonia, Takeo Hirunama. În plus, recentele avalanșe de atacuri cu viruși asupra sistemelor computerelor din întreaga lume subliniază nevoia apariției unei alternative la sistemul de operare Windows, ce rulează pe majoritatea computerelor.
Presa japoneză a arătat că în cazul în care planul va ajunge într-o etapă de maturizare, se va baza probabil pe un sistem de operare open-source, precum Linux și se va dezvolta pe o platformă securizată, la costuri mult mai reduse decât produsul Microsoft.

Linux '“ un nou posibil 'zid al Berlinului'
'Nu este vorba despre o propunere concretă pentru software open-source la momentul actual', a declarat Hirunama. 'Dar după cum prea bine știți, ne confruntăm cu probleme grave în privința software-ului, datorate atacurilor virușilor împotriva vulnerabilităților și a slăbiciunilor unora dintre cele mai folosite programe software. În aceste condiții, noi găsim oportună apariția unui nou și diferit cod software'.
Analiștii pieței internaționale susțin că, așa cum se desfășoară lucrurile în general cu majoritatea guvernelor, oficialii din China au ținut neapărat să aibă un anumit control asupra codului sursei, pentru a fi siguri că software-ul de securizare a informațiilor de stat și rețelele nu vor fi falsificate sau modificate cu ușurință. Spre deosebire de sistemul open-source Linux oferit gratuit, Microsoft vinde software care nu poate fi copiat sau modificat gratuit. Un număr din ce în ce mai mare de companii de tehnologie, precum IBM, au adoptat deja varianta Linux. Totuși, Microsoft a anunțat în februarie 2003 semnarea unui acord cu guvernul chinez, căruia i-a oferit accesul chiar la centrul sistemului său de operare Windows.
Inițiativa, proiectată pentru a promova securitatea software, precum și pentru a câștiga piața celei mai populate țări din lume, este un pas major al Microsoft împotriva atractivului Linux.
Documentele japoneze arată chiar că cele 3 guverne ar putea lua în considerare dezvoltarea, într-un parteneriat strategic, a noului sistem, care în cele din urmă ar putea fi utilizat pentru rețelele de computere din instituțiile guvernamentale.

Replica Microsoft
Punerea în aplicare a proiectului Japoniei, Chinei și Coreei de Sud de a dezvolta un sistem de operare alternativ la programul Windows ar genera probleme legate de concurența loială, au declarat oficialii Microsoft, citați de Reuters. 'Am vrea ca piața să decidă cine sunt câștigătorii în industria software-ului. Guvernele nu ar trebui să se afle în poziția de a hotărî acest lucru', a declarat Tom Robertson, directorul Microsoft pentru probleme guvernamentale din Asia. Potrivit lui Robertson, Microsoft are 'o linie de comunicare directă și deschisă' cu guvernul Japoniei în legătură cu securitatea, standardele și dezvoltarea în domeniul software-ului.
Potrivit lui Robertson, Microsoft lucrează la implicarea Japoniei în programul său de securitate guvernamentală, ce conferă guvernelor naționale și organizațiilor internaționale acces la codul sursă al Microsoft. China și Taiwanul au răspuns deja inițiativei Microsoft, iar lista continuă cu Australia, Marea Britanie, Rusia și chiar NATO.
Programul de securitate guvernamentală, lansat la începutul anului, a apărut ca reacție la temerile exprimate de guverne în privința fiabilității și a securității software-ului Microsoft, furnizând pe lângă accesul la codul sursă și consultanță tehnică de specialitate privind siguranța sistemului.
Întrebat dacă inițiativa open-source a Japoniei, Chinei și Coreei de Sud va pune serioase probleme sub aspectul comerțului internațional, Tom Robertson a declarat Agenției Reuters că este prematur să se comenteze acum strategia de viitor și că Microsoft se va consulta cu omologii săi din comunitatea IT, numai în cazul în care va fi absolut necesar.