.

Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA) și FBI au acces la serverele a nouă giganți americani în domeniul Internetului, între care Microsoft, Yahoo!, Google și Facebook, pentru a supraveghea activități în străinătate, au dezvăluit Washington Post și The Guardian, citate de Mediafax. Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informațiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenția de spionaj NSA și societăți în domeniul Internetului. Programul secret, numit "PRISM", funcționează începând din 2007 și permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informații despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă "în mod rezonabil" că se află în străinătate, totul fără vreo ordonanță din partea justiției.

Legea americană îi protejează pe cetățeni de o supraveghere fără ordonanță, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecție și pot să fie spionate în mod legal.

Potrivit ziarului,"analiști care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă «selectori» sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ținta să fie străină să depășească 51%".

Skype, AOL, YouTube, Apple și PalTalk participă de asemenea la sistem, iar platforma de găzduire de fișiere Dropbox urmează să se alăture în curând.

Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video și audio, înregistrări video, fotografii, conversații pe Skype, transfer de fișiere, detalii de pe rețele de socializare și altele".

Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.

Este vorba despre "unul dintre cele mai importante accesuri (...) NSA", se arată în documentul PowerPoint, potrivit The Guardian. Peste 77.000 de rapoarte de informații au citat PRISM.

Google a declarat într-un comunicat pentru cele două ziare că este "foarte atent față de securitatea datelor utilizatorilor" săi. "Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea și examinăm aceste cereri cu atenție", afirmă gigantul.

Unele "persoane afirmă că am creat o «poartă de intrare ascunsă» pentru stat în sistemele noastre, însă Google nu are vreo «poartă de intrare ascunsă» pentru ca statul să acceadă la date private ale utilizatorilor", continuă el.

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptată în timpul lui George W. Bush, prelungită și promulgată de către Barack Obama în decembrie 2012, în pofida îngrijorării congresemnilor față de acest adevărat "cec în alb" acordat NSA.

"O experiență directă a acestor sisteme și un sentiment de oroare față de posibilitățile pe care le oferă au determinat un ofițer din domeniul nformațiilor să furnizeze prezentarea PoerPoint despre PRISM și alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvălui ceea ce el apreciază că este o intruziune șocantă în viața privată", scrie Washington Post.

"Ei pot să îți vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi", a mărturisit acest ofițer pentru ziar.

Aceste dezvăluiri apar după cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agenția de spionaj culege toate "înregistrările telefonice" ale abonaților operatorului Verizon.