.

Lucrarea, apărută în anul 2001 la Editura Albastră din Cluj Napoca, prezintă în detaliu etapele evoluției sistemului GSM către generația a treia de comunicații mobile (3G). Autoarea, Sorina Zăhan, își pornește analiza de la anii 80, anii 1G, trecând apoi la deceniul următor, 2G, în care GSM-ul a fost câștigătorul. Capitolul 2 este dedicat transmisiei datelor în actuala rețea GSM, capitolul 3 cuprinde tabloul de ansamblu al evoluției sistemelor de comunicații de generația a doua. Capitolul 4 descrie primul pas spre calea evoluției GSM: sistemul HSCSD; capitolul 5 prezintă sistemul GPRS, lucrarea încheindu-se cu capitolul 6 - dedicat EDGE.

Lucrarea reprezintă, în mare parte, o continuare a volumului 'žTelefonia digitală în rețelele de telecomunicații '“ acces, transport, gestiune' (1997). Dacă în acel volum erau tratate aspectele legate de transmiterea semnalului vocal în rețeaua GSM, de data aceasta atenția este acordată transmiterii datelor.

Pentru pasionați, lucrarea poate fi găsită la centrul de vânzare din cadrul Facultății de Telecomunicații din București.