.

Romtelecom și CosmOTE, operatorul mobil al OTE, au anunțat pe 27 mai 2005, la București, încheierea unui acord prin care operatorul mobil elen CosmOTE va prelua 70% din acțiunile Cosmorom, divizia de telefonie mobilă a RomTelecom, în schimbul a 120 milioane euro, în cash. Romtelecom va păstra în continuare 30% din acțiunile Cosmorom.

Datoriile Cosmorom către furnizori și bănci depășeau 200 milioane euro înainte de semnarea acordului și au fost achitate de acționari și capitalizate. Conform MCTI, CosmOTE își asumă responsabilitatea finanțării și conducerii operațiunilor de relansare și operare a Cosmorom.
Compania CosmOTE va relansa Cosmorom până la sfârșitul acestui an, posibil sub o nouă marcă, a declarat ministrului comunicațiilor, Zsolt Nagy. Cele 120 milioane euro vor reprezenta investiția pe 2005 a CosmOTE în lansarea noii sale subsidiare, sumă considerată de mai multe surse independente ca insuficientă, totuși, pentru un operator care încă-și construiește acoperirea, situată la cca. 60% din populație.

Cosmorom operează o licență GSM1800 pe care IGCTI este pe punctul de a o prelungi cu încă 5 ani și de a o extinde pentru a include EGSM900, în urma solicitării operatorului, conform declarației președintelui IGCTI, Marius Cătălin Marinescu. Acesta a mai precizat în exclusivitate la emisiunea radio "COMUNICAȚII Mobile" difuzată pe postul Radio Mix (100,6 București) că decizia se întemeiază pe principiul tratamentului egal față de actorii din piață, ceilalți 2 operatori GSM având deja prelungită licența cu 5 ani și drepturi de operare în banda de 1800 MHz. În plus, Cosmorom este așteptat să participe la licitația pentru 2 licențe 3G pe care MCTI o va lansa în cursul acestui an. Un amplu material pe această temă puteți citi în ediția din luna iunie a revistei "COMUNICAȚII Mobile", disponibilă în întreaga țară după data de 10 iunie.

În imagine: James Hubley (stânga) - Director General, Romtelecom, Zsolt Nagy - ministrul Comunicațiilor, Panagis Vourloumis - Președinte OTE, și Evangelos Martigopoulos - Managing Director, CosmOTE.