.

 

Cosmote România a înregistrat în trimestrul 4 din 2005 pierderi nete de 9,8 mil. euro, conform raportului financiar Cosmote, în timp ce veniturile s-au plasat la 3,5 mil. euro. Rezultatele Cosmote România au început să fie consolidate în cele ale diviziei de telefonie mobilă a OTE, Cosmote, începând cu iulie a anului trecut. Pentru perioada iulie-decembrie 2005, Cosmote România a raportat pierderi nete de 21 milioane de euro și venituri de 5,1 mil. euro. După relansarea operațiunilor, la 6 decembrie 2005. Numărul utilizatorilor Cosmote România la 31 decembrie 2005 era de 48.934, după deconectarea tuturor conturilor de client inactive și câștigarea a 30.000 de clienți în primele 3 săptămâni de operațiuni comerciale. La finele lui 2004, CosmoRom raportase 87.497 clienți, din care 29.487 abonați. Operatorul și-a propus să investească 450 milioane de euro în primii 3 ani de la momentul relansării, comerciale în decembrie 2005. Operatorul este deținut de grupul OTE, prin RomTelecom (30% din acțiuni) și Cosmote Grecia (70% din titluri). Compania elenă Cosmote a obținut un profit net de 339,9 milioane de euro, cu 10% peste nivelul din 2004. Totodată, veniturile au urcat cu 13,2%, la 1,79 miliarde de euro. 'Investițiile pe care le-am făcut în Cosmote încep să dea rezultate', a declarat Panagis Vourloumis, președinte și director executiv al OTE. Cosmote are operațiuni în cinci state din Europa de Sud-Est - România, Grecia, Albania, Bulgaria și Macedonia.

Bulgarii instalează 200 de antene pentru compania Cosmote România
Compania Telelink Services România, subsidiară a Telelink (Bulgaria), va furniza și instala un număr de 200 de antene operatorului Cosmote România, până la sfârșitul anului 2006, potrivit unui anunț al companiei bulgare. Contractul cu Cosmote este cel mai important proiect al Telelink Services, specializată în infrastructură destinată rețelelor de telefonie mobilă. Documentul nu precizează valoarea contractului. Subsidiara din România a fost înființată în luna iunie 2005 și, potrivit datelor societății, numărul angajaților depășește 50 de persoane. Telelink Services România furnizează servicii și soluții pentru proiectarea, construirea, managementul, întreținerea și furnizarea de sprijin pentru infrastructurile informaționale. Pe lângă România, compania bulgară a înființat, recent, un birou și în Ucraina și intenționează să desfășoare operațiuni în Serbia, Polonia și Turcia. În Bulgaria, Telelink este unul dintre cei mai importanți furnizori de infrastructură destinată rețelelor de telefonie mobilă pentru companiile GloBul (deținută de compania elenă OTE) și BTC, fost monopol de stat, căreia îi administrează rețeaua metropolitană de Internet. Telelink colaborează cu Cisco Systems, Italtel, IBM, Motorola, Intracom.
Directorul general al operatorului Cosmote România, Nikolaos Tsolas, a declarat, la lansarea companiei, că unul din obiectivele Cosmote România este creșterea gradului de acoperire a rețelei de la 55% la peste 70% în primul semestru din 2006. Cosmote este deținută de grupul OTE, prin Romtelecom și Cosmote Grecia.