.

Rezultatele financiare reale înregistrate de Poșta Română la finalul anului 2013 vor fi determinate cu exactitate după evaluarea și compensarea de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a costului net, rezultat din obligația Poștei Române privind prestarea Serviciului Poștal Universal. Cifrele referitoare la contul de profit și pierdere, vehiculate de mass media în ultima perioadă reprezintă estimări, care nu reflectă rezultatul financiar real al Companiei Naționale Poșta Română. Pentru anul 2013, previziunile interne ale companiei indică un rezultat brut pozitiv, în condițiile calculării, compensării și încorporării costului net în situația financiară a companiei.

Prin decizia ANCOM, Poșta Română a fost desemnată pentru anul 2013 furnizor de Serviciu Poștal Universal pe teritoriul României. Poșta Română este obligată să asigure distribuția trimiterilor poștale din sfera Serviciului Universal la tarifele și în condițiile stabilite de autoritatea de reglementare.

Odată cu liberalizarea completă a pieței serviciilor poștale, începând cu data de 01 ianuarie 2013, în România s-a stabilit un nou mecanism de compensare a costului net al furnizării serviciului universal (pierderile înregistrate de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligațiilor ce îi revin în această calitate). În conformitate cu cadrul legal, ANCOM va analiza impactul furnizării serviciilor din sfera serviciului universal asupra situației financiare a Poștei Române, va evalua sarcina injustă (costurile suplimentare) și va decide, la cererea operatorului poștal compensarea costului net, determinat de pierderile generate de furnizarea serviciului poștal universal. Această procedură este în curs de desfășurare.

La nivel european, cota de compensare estimată variază între 2,2 % și 6,5% din cifra de afaceri anuală a operatorilor poștali desemnați ca Furnizori de Serviciu Poștal Universal. Raportat la cifra de afaceri a Poștei Române, această estimare indică un cost net cuprins în intervalul 26 - 70 milioane lei.

Poșta Română este lider pe piața serviciilor poștale în România cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei și operează printr-o rețea de peste 5.600 de oficii poștale cu acoperire națională. Anual, compania procesează un volum de sute de milioane de trimiteri poștale și distribuie către 5.000.000 de beneficiari drepturile bănești aferente sistemului public de pensii, al asigurărilor sociale de stat, IOVR, agricultori și pensii militare.